Elephant Revival, Petals

Elephant Revival, PetalsElephant Revival bracht in april hun vijfde CD Petals op de markt. Hoewel die band al jaren uitstekende Indie folk met een randje Americana maakt, verbaast het mij nog steeds waarom deze excentrieke band niet of nauwelijks in Nederland is opgepakt. Ook deze release ging bijna geruisloos aan onze kroegdeur voorbij. Te idioot voor woorden dus. In deze kroeg bestede al ruim aandacht aan hun twee vorige releases These Changing Skies (2014) en It’s Alive (2012).

Hoewel Petals overigens niet veel anders klinkt dan hun voorgangers, hoor je dat de band nog steeds aan zichzelf werkt. Zo manifesteert Bonnie Paine (washboard, djembe, musical saw, stompbox), zich steeds meer als lead-vocaliste. Sage Cook heeft de band verlaten. Daarvoor in de plaats is Charlie Rose (banjo, pedal steel, guitar, horns, cello, double bass) gekomen. Deze multi-instrumentalist voegt net even iets meer muzikaliteit aan de band toe. De overige multi-instrumentele bemanning zijn gebleven. Niet allen Paine maar ook Bridget Law (fiddle, octave fiddle), Charlie Rose (banjo, pedal steel, guitar, horns, cello, double bass), Dango Rose (double bass, mandolin, banjo) en Daniel Rodriguez (guitar, banjo, double bass) hebben zich meer en meer toegelegd op het schrijven van steeds beter wordende literaire teksten. Producer Sam Kassirer (Josh Ritter, Langhorne Slim) verfijnde de meeslepende arrangementgedachten van de band. Terwijl Brian Deck (Iron & Wine) iedere noot van seconde tot seconde in zijn mix tot zijn recht laat komen. Met een woord, fascinerend!

Hoewel ik zo een paar genres kan benoemen ervaar ik deze muziek als uniek, genre loos en onverschrokken toegankelijk. Hello You Who opent je krakende voordeur. De gecontroleerde kopstem van Paine komt tevoorschijn en vraag meteen je aandacht. Geweldige gekozen opener. Probeer maar eens stil te zitten bij de titeltrack of het daaropvolgende On And On. Het klop en het broeit, de instrumentatie en de stemband van Paine gaan hand in hand in Raindrops. When I Fall dreunt door tot catacombe van mijn woning. Ja hoor, ik weet wat ik schrijf!

Elephant Revival plaatst, met release van Petals, een watermerk in hun unieke muziekbenadering. De songs voelen niet voor niets aan als bloemblaadjes die samen de reproductieve delen van een bloem vormen. Ze zijn ongewoon gevormd om bestuivers aan te trekken. Zoals ik het ervaar zou het transport van de melodieën van deze songs direct overgebracht moeten worden naar de Nederlandse luisteraar. (Itz Evolving Records)