Albert Castiglia, Big Dog

Albert Castiglia, Big DogAlbert Castiglia, geboren in augustus 1969 in New York, is een Amerikaanse zanger/ gitarist, die algemeen gewaardeerd wordt binnen de selecte kring van bluesliefhebbers, maar daar buiten nog wel wat meer aandacht verdiend. Hij heeft het podium gedeeld met veel groten uit de blueswereld en na twee cd’s in eigen beheer en vier voor Blues Leaf Records is ‘Big Dog’ zijn tweede voor Ruf Records, gemakshalve de Blues Caravan CD/DVD met Laurence Jones en Christina Skjolberg even niet meegerekend. Op deze CD/DVD liet hij al duidelijk horen de grote man in dit gezelschap te zijn.

‘Big Dog’ werd geproduceerd door Mike Zito, die met zijn band The Wheel ook voor de begeleiding zorgt. We horen dus naast Albert Castiglia (gitaar/zang) ook Mike Zito (gitaar/zang), Scot Sutherland op de bas, Rob Lee op drums en Lewis Stephens op toetsen. Daarnaast blaast Johnny Sansone een tweetal nummers mee op harmonica. Albert heeft weer een fraai blues album afgeleverd met elf frisse, sterke songs. Bij het eerste nummer, ‘Let The Big Dog Eat’, slaat me even de schrikt om het hart, Albert gebruikt hier wel heel veel noten, maar gelukkig gebruikt hij voor de rest van het album wel de gebruikelijke Castiglia-dosering.

Op het door Mike Zito geschreven ‘Don’t Let Them Fool Ya’ vechten de heren een prima gitaarduel uit. Van een Elmore James-achtige shuffle (“Get You Ass In The Van”) tot ouderwetse rock ‘n’ roll (“What The Hell Was I Thinking”), van een prima slow blues als Luther Allison’s “Drowning At The Bottom”, tot aan de schitterende, samen met Cyril Neville geschreven soulslijper “Somehow”, het boeit van het begin tot het einde. Bovengemiddeld! (Ruf Records)