Ken Dunn & Gypsy Starfish, The Great Unknown

Ken Dunn & Gypsy Starfish, The Great UnknownHet is algemeen bekend dat Canada een land is waar vele goede folkmusici opbloeien. De voor mij geheel onbekende Ken Dunn uit Ontario is het zoveelste voorbeeld. Gezegend met een stem die bij vlagen sterk doet denken aan die van Mick Jagger brengt hij ons met zijn band Gypsy Starfish, waarin partner Anna Green een belangrijke steunende vocale rol heeft, ons een intrigerende CD met daarop folk in een geheel eigen opvatting – neem als voorbeeld de inbreng van een orgel in het rustig rockende ‘Shifting sand’. Het is Ken’s vierde volledige CD sinds 1994 (tussen 2000 en 2014 verscheen niets van hem, eerder in 2015 verscheen een compilatie van zijn eerdere werk na een eerste opleving met een EP in 2014), de tien eigen songs op deze CD zijn geschreven tussen 1996 en 2015. In de begeleiding horen we behalve Green en Dunn zelf (gitaren, harmonica, lead zang) ook nog cello, fiddle, keyboard, elektrische gitaar, bas en drums. Met name de cello valt op en geeft – zoals alleen een cello dat kan – een duister en droevig tintje aan de muziek.

Canada blijft verrassen. Deze Ken Dunn is een heerlijke aanwinst in de folkwereld, lekker eigenzinnig en volwassen. Mooie songs, goede arrangementen en natuurlijk die heerlijke cello, subtiel combinerend met de fiddle! (Independent)