Mr. Rick, Mr. Rick Sings About God + Booze

Mr. Rick, Mr. Rick Sings About God + BoozeAchter de naam Mr. Rick gaat schuil de in Detroit geboren, maar al weer geruime tijd in Toronto wonende zanger/gitarist Rick Zolkower. De man heeft een staat van dienst in de muziek van ruim veertig jaar met meerdere cd’s op zijn naam. Bij mij is hij behoorlijk onder de radar gebleven en is zijn cd ‘Mr. Rick Sings About God + Booze’ een kennismaking. Wel een van het prettige soort. Zoals de titel al aangeeft gaan de songs over twee zaken: spiritualiteit en spiritualiën. En dat allemaal onder het motto ‘Love Whiskey-Fear God’.

De songs zijn op het zelfgeschreven “Don’t Put My Bourbon Down” na, allemaal meer of minder bekende covers. Er wordt hier geput uit de geschiedenis van de blues, gospel en country. Samen te vatten onder het kopje Americana. Mr. Rick wordt begeleid door een keur van muzikanten uit de regio Toronto met naast hem zelf hoofdrollen voor sologitarist Steve Briggs en fiddlespeler Drew Jurecka.

Sommige nummers krijgen een heel ander jasje aangemeten. Zo wordt van Blind Lemon Jefferson’s ‘One Kind Of Favor’ een puur country & western nummer gemaakt. “You’ll Need Someone On Your Bond” van Blind Willie Johnson krijgt een western swing uitvoering. “Two Little Fishes” van Sister Rosetta Tharpe blijft daarentegen wel dicht bij het origineel, maar door de toevoeging van een fraaie klarinetpartij van Jono Lightfoot wordt ook van dit nummer iets eigens gemaakt.

Dit album toont aan muziek voor een sterke verbintenis kan zorgen tussen kerk en drankwinkel, zonder negatieve bijverschijnselen. (Independent)