Hege Brynildsen, When My Man Comes To Town

Hege Brynildsen, When My Man Comes To TownDe Noorse zangeres Hege Brynildsen bracht onlangs haar derde album uit. Dit keer schreef zij alle liedjes zelf en nog wel in het Engels. Op haar vorige CD zong Hege nog in het Zweeds.

Hege groeide op in een kunstzinnige omgeving. Haar vader Tor Brynildsen was de eerste rockzanger van Noorwegen. Hege’s moeder moedigde het zingen aan en Hege leerde vele folkliedjes, die zij braaf op de zondagschool vertolkte. In 2011 debuteerde Hege met een titelloos album, waarbij de getalenteerde multi-instrumentalist Fats Kaplin achter de knoppen zat. Op Hege’s nieuwe album is Fats weer duidelijk aanwezig, maar Gøran Grini deed dit keer de productie.

Het album opent met het sfeerrijke titelnummer en meteen valt de verzorgde aankleding van de liedjes op. Het nummer heeft een dreigende sfeer en de spanning is voelbaar. If You Have to Cry is een van de vele tranentrekkers. Deze is zeer geslaagd mede dankzij het prachtige steel-geluid van Fats Kaplin. Ja, die stem van Hege daar moet ik toch wel aan wennen. Zij heeft zo’n trillende folkstem waarmee Buffy Sainte-Marie in de jaren 60/70 bekend werd. Maar ook de invloed van Dolly Parton is waarneembaar in de zang van Hege. Oh Loneliness is een tweeslachtige ode aan het begrip eenzaamheid. De liedjes gaan vooral over liefdesperikelen. Een favoriet thema in de countrywereld. De liedjes zijn prachtig gearrangeerd en muzikanten uit Scandinavië zorgen voor een prachtige inkleuring. Een mooi voorbeeld daarvan is het Beatles-achtige You’re Supposed To Care.

Kortom, dit is een fraai album met veel country achtige songs van een zangeres met een stem waarvan je moet houden. (Rootsy.nu)