The Looking, Take Me To The Water

The Looking, Take Me To The WaterThe Looking aka Todd Carter, is voor mijn een onbekende uit New York afkomstige singer-songwriter. Uit bijgeleverde info lees ik dat hij tekstdichterlijk en muzikaal gezien nogal breed is uitgelecht. Lead Me To The Water is zijn zesde plaat. Gezien het brede spectrum aan muziekgenres en stijlen, op deze plaat, plak ik de sticker Americana erop.

Carter gebruikt een behoorlijke studio line-up. Andy Hess (Gov’t Mule, Black Crowes) op basgitaar, Diego Voglino (Marshall Crenshaw) achter de drumki en Steve Elliott (Shooter Jennings) lead gitaar daar kan je wat mee. Sasha Dobson (Norah Jones) hoor je kristalhelder in de backing vocals. Kan dus niet stuk, zou je denken.

Carters stemgeluid heeft, in een nummer als Not Your Friend, wel wat weg van Jason Isbell. Deze vaderlijk bereisde man heeft een filosofische achtergrond. Dat voel je meteen al in de opener Lead Me To The Water. Tegenwoordig promoten we dit soort singer-songwriters gek genoeg via mp3 bestanden. Met andere woorden, had geen tekstboekje bij de hand. Dan is het even paar keer terug naar af om erachter te komen wat hij bedoeld. “Ik loop op de wolken waarvan ik ben gemaakt”, hoor ik in het lekker in het gehoor liggende liedje Clouds. Het blijkt moeilijk voor mij om te doorgronden wat Todd Carter allemaal te vertellen heeft. Prachtige songs als The Well en Waiting On You verliezen hierdoor diepgang. Doodzonde! Er zijn een paar uitzonderingen die wat minder poëtisch gedrenkt zijn. Bone To Pick, Carter recht zijn rug en slaat van zich af. Dit appeltje, over een gestrande relatie, wordt helder en duidelijk geschild. Heerlijk! Dan de afsluiter Burning Doves. “all my friends and I turned into paper and light. We gonna fly away on a burning sun”, niets mis mee hoor maar een singer-songwriter van dit kaliber verdiend begrepen te worden. Kan misschien aan mij liggen hoor, maar voel aan mijn water dat deze gozer diepgang heeft.

Lead Me To The Water is een fijne luisterplaat, die zonder meer de moeite van het beluisteren waard is. Heb het even gecheckt, ook de CD bevat geen tekstboekje. Jammer! Hoe dan ook, deze filosofische poëet overloopt zichzelf niet. Het enige waaraan Carter zou moeten denken is hoe hij dit in de toekomst bij het publiek aan de man gaat brengen. (Continental Import)