Mountain Heart, Blue Skies

Mountain Heart, Blue SkiesEen naam als Mountain Heart geurt bijna onvermijdelijk naar blauw gras. Bluegrass dus, door de vijfkoppige Amerikaanse band gebruikt als stevig fundament waarop de elf liedjes rusten. In wisselende bezettingen (van de eerste lichting is niemand meer over)bestaat de groep zo’n jaar of 17 en is ze een begrip in hun thuisland. Kan ook moeilijk anders, wanneer je meer dan 130 keer in de Grand Ole Opry in Nashville stond, Award-nominaties en -prijzen in de wacht sleepte en het podium deelde met onder anderen Levon Helm, John Fogerty, Lynyrd Skynyrd en Alison Krauss.

Een handjevol albums verscheen door de jaren heen, soms met grote tussenpozen zoals de recente release van Blue Skies, waar fans vijf jaar op moesten wachten. De groep onderscheidt zich van genregenoten door invloeden uit verscheidene muzikale disciplines in de nummers te verwerken. Of omgekeerd andermans werk in een bluegrass jasje te steken, zoals dit keer met Dylans bluesy Maggie’s Farm. De eigen songs bevatten mooie fragmenten uit (Southern) rock (‘n’ roll), zigeunerjazz, soul, gospel en zelfs wat klassiek.

De veelzijdige instrumentele klasse van de vijf bandleden druipt er vanaf, de mooie (samen)zang stemt weemoedig en de uitvoering is als ochtenddouw boven groen grasland zo fris. (Compass Records)