Hayes Carll, Lovers and Leavers

Hayes Carll, Lovers and LeaversDe in Austin, Texas wonende Hayes Carll is aan zijn vijfde solo-CD toe sinds zijn debuut ‘Flowers and liquor’ in 2002. De eerste vier CDs verschenen steeds na 3 jaar, nummer vijf had vijf jaar nodig, als gevolg van een zwarte periode in zijn leven door zijn scheiding en hoe daarmee om te gaan, met name met het vinden van voldoende tijd om met zijn 12-jarige zoon Eli door te brengen. De problemen klinken door op de nieuwe CD, die mede door de problematische tijd een prachtig mooie CD is geworden. Waar hebben we dat meer gezien? Hayes is zeker te plaatsen naast grootheden als John Prine en Guy Clark, eveneens puike storytellers. De donkere, licht gruizige stem van Carll maakt van ons ongegeneerde luisteraars naar zijn verhalen over verlies van liefde en vervolgens weer nieuwe hoop met een nieuwe liefde. Aangrijpend, dat wel. De begeleiding is zeer somber gehouden, piano, orgel, gitaar, bas, drums, af en toe een steel en slechts één min-of-meer uptempo nummer erbij (‘Love is so easy’). Met titels als ‘Good while it lasted’, ‘The love that we need’, ‘Love, don’t let me down’, ‘Love is so easy’ en ‘You leave alone’ is duidelijk dat Carll het nodige van zich af moest schrijven. Maar het meest aandoenlijke is ‘The magic kid’, een song die werd geïnspireerd door zijn zoon Eli, een groot liefhebber van ‘Magic tricks’ (lees: goocheltrucs). Heel gevoelig! Hij schreef dit nummer samen met onze held Darrell Scott.

Een schoonheid van een CD, een meer dan schitterende CD van een prachtige singer-songwriter. Absolute topper, een top-10 CD van dit jaar! (Highway 87 Records)