Dave McGraw & Mandy Fer, Off-Grid Lo-Fi

Dave McGraw & Mandy Fer, Off-Grid Lo-FiSta me toe deze recensie te beginnen met een ontboezeming: ik hou niet van banjo’s. Op de een of andere manier blijf ik dat mislukte gitaren vinden. En ik hou al helemaal niet van de klank die uit zo’n ding komt. Alsof je ijzerdraad over een koekblik hebt gespannen en daar met een kromme spijker aan plukt. Nee, ik ben niet bepaald een fan. Behalve als het Mandy Fer is die zich over het instrument ontfermt. Dan krijgt het instrument ineens de allure van een echt instrument, hoor ik geen koude staaldraden, maar warme klanken die dan naar het hart en dan weer door de ziel snijden. Dat komt niet alleen omdat Fer de banjo bespeelt alsof het een elektrische gitaar is, maar omdat ze al haar gevoel in haar spel legt en veel minder bezig is met vingervlugheid of techniek. Op Off-Grid Lo-Fi, het derde album dat ze samen met zanger/gitarist Dave McGraw maakt, krijgt de banjo een zeer vooraanstaande plaats toebedeeld en dat verveelt me in alle oprechtheid geen seconde.

Voor dit nieuwe album trokken McGraw en Fer zich de voorbije winter enige tijd terug op een nagenoeg onbewoond eiland, verstoken van de technische hulpmiddelen die een gemiddelde studio wél kan bieden. Daardoor klinken de twaalf nummers op dit album kaal maar bloedeerlijk. Daarbij gaat mijn voorkeur uit naar de ietwat tragere nummers waarin de uitstekende zang van dit duo terecht middenin de schijnwerpers komt te staan. Songs als Mantra, Magnolia Trees, Deliver My Peace (waarin Fer lekker loos gaat op de elektrische gitaar), Keeps You Breathing (met opnieuw dat typisch krakerige gitaargeluid) en het naar een stevige climax toewerkende Change My Ways klinken door die benadering zo puur dat ik me niet kan, nee, niet wil voorstellen hoe ze zouden klinken als ze gespeeld worden in een uitgebreide bezetting. Begrijp me goed, dat pure zit ook in de andere nummers, maar met name in deze vijf tracks komt de schittering die van McGraw en Fer afstraalt het best tot zijn recht. De winter in de staat Washington heeft geleid tot een prachtplaatje. Benieuwd waartoe andere jaargetijden in andere staten zullen leiden. (Independent)