Jonah Smith, Easy Prey

Jonah Smith, Easy PreyVoor Easy Prey vindt liedjesschrijver, zanger en toetsenist Jonah Smith uit Syracuse, NY. onderdak bij het (mede) door Jimmy Lafave opgerichte Music Road Records in Austin, TX. In diezelfde stad vinden in de Cedar Creek Recordings studio (tegenwoordig behorend bij het MRR-label) de opnames plaats voor het vierde album van Smith. Anders dan het meer basic rootsgeluid van zijn voorgaande vooral door The Band geïnspireerde albums, is Easy Prey een bijzonder eclectische, uiterst relaxte en zeer goed klinkende plaat.

Smith is een storyteller, maar niet bepaald van het archetype singer-songwriter. Hij omkleedt zijn liedjes telkens met een ander tot in de perfectie uitgekristalliseerd arrangement. In de stijlvariaties van rhythm & blues, gospelsoul, jazz, funk, blues, country, folk, rock en pop, valt geen rafelrandje of weerhaakje te bespeuren. Zelden een album gehoord zó af en dat tegelijkertijd zo boeit. Aanvankelijk struikelend over het vermeende gekunstelde geluid van de bedrieglijk slim in elkaar stekende liedjes, klinken ze bij nadere beluistering volkomen geloofwaardig en bezield. Een lust voor het oor kortom, dankzij Smith’ geweldig wendbare stem (Ed Jurdi van The Band of Heathens, Van Morrison, Don Henley), de fantastisch sexy spelende kopersectie, de kleurrijke invulling door allerhande gitaren, de fraaie harmonie/achtergrondvocalen.

Smith manifesteert zich als een kameleon, soepel switchend tussen klein intiem en bekoorlijk barok. (Music Road Records)