Robbie Fulks, Upland Stories

Robbie Fulks, Upland StoriesHet jaar 2016 belooft een vreselijk duur jaar te worden voor de liefhebbers van rootsy Americana. De nieuwe CD van Robbie Fulks (1963, Pennsylvania) is eigenlijk weer een verplichte aankoop. Hij brengt ons op zijn 13e CD sinds 1996 een aanstekelijke mix van ingetogen folk (‘South bend soldiers on’, ‘Sarah Jane’, ‘Needed’), country folk (‘Alabama at night’, ‘Fare thee well, Carolina gals’), country (een cover – Merle Kilgore – ‘Baby rocked her dolly’), moody river folk (‘Never come home’), Appalachian Folk (o.m. een heuse ‘holler’, ‘America is a hard religion’), ‘Paul Simon folk’ (‘Sweet as sweet comes’ en ‘A miracle’), Doc Watson folk (‘Katy Kay’) en aanstekelijke bluegrass (met name het prijsnummer ‘Aunt Peg’s new old man’). Het resultaat is erg aangenaam, eigenlijk gewoon voortreffelijk. De begeleiding is voor het overgrote deel akoestisch, met ruimte voor mandoline, banjo, fiddle en pedal steel. Belangrijkste namen in de begeleiding zijn gitarist Robbie Gjersoe en multi-instrumentalist Fats Kaplan. De titel van de CD wordt verklaard doordat Fulks is opgegroeid in de regio van North Carolina en Virginia, in een hoek van de zg. ‘Upland’ streek, de liedjes verhalen van het verdwijnen van waardevolle persoonlijke dingen en het worstelen met het (dagelijkse) leven.

Nogmaals, ‘Upland Stories’ is een dijk van een CD, een statement van een geweldige singer-songwriter. Ik was zo gelukkig hem jl. maart te zien spelen met een heerlijke bluegrass-setting met o.m. Brennen Leigh op mandoline in de prachtige oude dance-hall midden in Austin, ‘The Broken Spoke’. Robbie zal er een pijnlijke rug aan hebben overgehouden, hij was te lang voor de ruimte tussen podium en plafond! (Bloodshot Records)