Toronzo Cannon, The Chicago Way

De achtenveertig jarige bluesman Toronzo Cannon is een van de schaars wordende hedendaagse muzikanten, die laat horen dat de Chicago blues anno 2016 nog steeds bestaansrecht heeft. Met zijn vierde cd ‘The Chicago Way’ brengt hij elf fris en krachtig klinkende zelfgeschreven songs uit. ‘The Chicago Way’ is zijn vierde album en zijn debuut voor Alligator Records.

Cannon wordt op deze cd begeleidt door Brother John Kattke op Hammond B3 en piano, Larry Williams op bas en Melvin ‘Pookie Stix’ Carlisle op drums. Op een zestal nummers is ook ritmegitarist Pete Galanis te horen. Toronzo laat op deze cd horen dat de blues nog springlevend is, zonder dat het allerlei uitstapjes richting rock hoeft te maken of een opgepoetste versie van het verleden dient te zijn.

De meeste inspiratie uit de songs wordt geput uit vrouwen, soms goede, maar veelal de slechte exemplaren. Op de cd ook het nummer ‘Walk It Off’, een prima nummer in de Chicago blues traditie. Vorig jaar stond dit nummer al op de setlist en handelt over een man, die op tijd weg is bij zijn buitenechtelijke vriendin voor haar man thuis komt, om zelf bij thuiskomst te ontdekking dat de buitenechtelijke vriend van zijn vrouw daar niet in geslaagd is. Messen, pistolen, handgranaten, het probleem wordt opgelost … the Chicago way.

Bij een linkshandige gitarist ligt de vergelijking met Albert King al snel voor de hand, soms ten onrechte, maar Toronzo heeft toch wel het nodige van Albert in zijn spel zitten. Voor fan van Albert King is dit bijna verplichte kost. Dit is een heerlijke hedendaagse blues cd geworden, met hier en daar een vleugje soul. (Alligator Records)