Gemma Ray, The Exodus Suite

Gemma Ray, The Exodus SuiteGemma Ray? Denk dat bij veel blues liefhebbers een belletje gaat rinkelen. Ray toerde een aantal jaren geleden vreemd genoeg samen met Seasick Steve door Nederland. Ray’s muziek bevat wel wat blues elementen maar hier heb je het toch over een uitgesproken dame die behoorlijk veelzijdig musiceert. De filmische pop-noir en indie folk, die op schap van bijvoorbeeld een Nancy Sinatra of Loretta Lynn zou hebben kunnen staan, heeft een lichte metamorfose doorgemaakt.

Als ik goed geluisterd heb constateer ik dat haar nieuwe plaat, The Exodus Suite, veel toegankelijker is dan Milk For Your Motors van een twee jaar geleden. Hoewel dat liedje Shake Baby Shake toen weldegelijk meteen in mijn hoofd zat. De uit UK afkomstige, maar vanuit Berlijn opererende singer-songwriter, klinkt in songs als The Original One en There Must Be More Than This onkreukbaar schoon. Ray zong alle nummers op dit album live met de band in. Tijdens de opnamen, in de Candy Bomber Studio (gelegen op het voormalige Tempelhof vliegveld in Berlijn) verbleven er in de hangar onder de studio ongeveer achtduizend Syrische vluchtelingen. Of die het allemaal gehoord hebben en wat ze ervan vonden staat opmerkelijk genoeg niet in de One Sheet vermeld. Ifs & Buts heerlijk die zwevende sfeer met dat orgeltje en achtergrondkoortje. Geen spektakelstuk maar wel weer meteen vanaf elf meter raak boven in de kruising. Hail Animal en We Are All Wandering dragen een geavanceerde spirituele lading. De spanning wordt stap voor stap opgevoerd, zonder dat je het benauwd krijgt. De open productie beleef je als een voorstelling.

De elf songs, plus een toegift, op dit album komen, komen ondanks de psychedelische ballast, goed uit de verf. Gelukkig heeft Gemma Ray ingezien dat het een stuk minder zwaarmoedig kan. The Exodus Suite trekt een blik open van kleine muzikale muziekthema’s waar liefde, soevereiniteit, technologie en vooral menselijke verdraagzaamheid hand in hand gaan. Ja dat klopt, ik wil daarbij nog wel aanteken dat je de uitvoering daarvan vooral eens live moet gaan aanschouwen. Binnenkort in Nederland te zien. (Bronzerat Records)

  • 7 aug     Arnhem – Park open Festival
  • 8 aug     Amsterdam – Paradiso
  • 6 okt      Middelburg – De Spot
  • 7 okt      Ottersum – Roepaen
  • 8 okt      Enschede – Atak
  • 9 okt      Breda – Mezz