Grant Peeples & The Peeples Republic, A Congress Of Treasons

Grant Peeples & The Peeples Republic, A Congress Of TreasonsVanaf zijn derde (Okla and Ecclesiastes – 2011) CD ben ik fan van deze aimabele man uit Florida. Nummer vier (‘Prior convictions’ – 2012) en vijf (‘Punishing the myth’, 2014) waren minstens even gaaf. En nu dan nummer zes, GatorBone Records 106!, wederom met zijn ‘Peeples republik’. Grant opent en sluit de CD met een gesproken gedicht, resp. ‘My advice to pilgrims’ en ‘A congress of treasons’. ‘Treason’ (verraad) is de leidraad voor deze gevoelige CD. De heerlijk expressieve donkere stem van Grant is hiervoor uitermate geschikt. Het meest verrassende nummer van de CD is ‘Love is a sad disguise’, een nummer dat in meerdere opzichten doet denken aan het beste werk van Leonard Cohen, een collega-dichter zullen we maar zeggen. In dit nummer zijn er hoofdrollen voor clarinet, viool en harmoniezang van Sarah Mac. In de basis van de begeleiding horen we – naast de gitaar van Gabe Valla, de bas van Erik Alvar, de dobro van Tuck Tucker, de viool en fiddle van Rebecca Zapen en de piano van Evan Powell – de klarinet van Jim Snyder en ook vaak de trompet van Longineu Parsons, o.m. in de vreemde eend in de bijt, de rap ‘In light of the plague’. De productie is deze keer niet van Gurf Morlix (hij is alleen als zanger te horen op één nummer), maar van zangeres/gitarist Elisabeth Williamson. De meeste opnames vonden plaats in Grant’s geboorteplaats Tallahassee (de hoofdstad van Florida) en in Keystone Heights (ook Florida). Inclusief de twee gedichten schreef Grant 10 van de 12 songs, de covers zijn – verrassend genoeg – van Jack White (‘Love interruption’) en Amanda Shires (‘If I …’). Grant heeft weer een schitterende CD gemaakt, nog indringender en completer dan de drie voorgangers.

Ik schreef het al eerder: ‘Het wordt tijd om massaal Grant Peeples te omarmen. De man is absolute topklasse. Grant wil heel graag naar Europa komen om een aantal optredens te verzorgen. Laten we hopen dat hem dat lukt, het gaat als altijd natuurlijk om de centjes. Als hij komt gaan we allemaal, toch!’ (GatorBone Records)