Tom Neven, Closer Tom

Tom Neven, CloserNeven bracht afgelopen mei zijn debuutalbum Closer uit. De naam was mij nog niet eerder opgevallen. Na wat pluiswerk op internet kwam ik erachter dat Tom Neven ook deel uit maakt van het pop-rock bandje Lost Lions Of India. Onder die naam werd in 2013 de CD Savannah Dreams uitgebracht. Omdat alles nieuw was heb de moeite genomen om daar ook even naar te luisteren. Daarna snapte ik er helemaal niets meer van. Waarom heb ik nog nooit van Tom Neven gehoord? Los laten, want je kunt niets alles gehoord of gezien hebben, dacht ik.

Opvallend, op de CD staat geen albumtitel op het boekwerkje wel? Neven heeft negen poedelnaakte liedjes op deze plaat gezet waarin hij zichzelf begeleid met akoestische en elektrische gitaren en Ukelele. Tom Neven beschikt over een kraakhelder stemgeluid die hij sierlijk “not to much” laat ondersteunen door backing vocals (Hilda Ruijs) bas, genuanceerde drumpartijen, viool en Dobro.

De CD opent met Follow Me Home. Neven zoekt tekstdiepte en is zoekende “Ooit kom ik erachter waar ik bij hoor”. Opvallend! Daarna volgt het fenomenaal gezongen Closer. De naam van de legende Nick Drake dringt zich bij mij stiekem op. Even later is het niet anders in Time. Liedjes die vertellen en uitnodigen om de kern van het verhaal te ontdekken. Neem de tijd! Empty House, hoe zag je leven er tot dusver uit, vroeg ik mij af. Hoe bewogen was hij of waar zat je gevangen. Release Me, die Ukelele, Joe Purdy zou je met dergelijk lied ook in vrijheid kunnen stellen. The Stranger & Me, kruipt tegen je aan. De emotionele overdracht vindt plaats via het arrangement van dit opbouwende lied. De spanning, via viool, kloppende drums en Neven’s vocale uithalen stijgt naar grote hoogte. Bert Jansch was iemand die mij ook op die manier kon beroeren.

Closer is een album die uit het leven gegrepen problemen bezingt. Neven ziet gelukkig de oorzaken. Daardoor klinkt er altijd een zekere hoop door. De luisteraar mag zich uitleven om erachter te komen wat deze nog jonge singer-songwriter bedoelt als hij schrijft: “You’re not the only one who has travelled this far”. Ga er maar even voor zitten want deze plaat onthult haar pracht als een goed uitgelezen boek. Met andere woorden, genre loze singer-songwriter muziek zoals in die kunst echt bedoeld is. (Independent)