The Steepwater Band, Shanke Your Faith

The Steepwater Band - Shanke Your FaithVier jaar geleden sloot Eric Saylors zich als solo-en ritmegitarist aan bij het blues-rocktrio The Steepwater Band, uit Chicago. Mede door zijn toedoen veranderde de rudimentaire blues-rock van TSB in een meer open, uitgekristalliseerd rockgeluid. Als liefhebber van TSB’ s lompe, ruwe stijlvariant is het daarom aanvankelijk wennen aan het 6de album Shake Your Face. Maar na een aantal luisterrondes is alle scepsis verdwenen, temeer omdat Tim Wirt als producer van dienst, ook verantwoordelijk is voor het kringelende orgelgeluid van The Band, fraai pianospel en nota bene een keertje ruimte geeft aan typische folk-country instrumenten als lap steel en mandoline. Waar eerder de albums van TSB kunnen worden omschreven als korte opeenvolgende jamsessies, zijn het nu voltooide nummers, die ironisch genoeg al jammend in de studio gestalte krijgen. Door invloeden uit blues, jazz, soul/funk, country en zweempjes poppsychedelica inventief te mengen met stevige rockvariaties ontstaat er een spannende weidse sound, onmiskenbaar geïnspireerd door groepen als bijvoorbeeld The Cream, The Free, The Rolling Stones en Humble Pie.

Samengevat biedt Shake Your Faith elf uitstekende songs, prachtig gitaarwerk van frontman Jeff Massey en de al genoemde Saylors, geweldig pompende en plokkende bastonen van Tod Bowers en stuwende, energieke drumslagen van Joe Winters, waarbij de door Jim Wirt gelegde accenten op piano en orgel voor extra glans zorgen. (Black Pike Favorites)