Randall Bramblett, Devil Music

Randall Bramblett - Devil MusicRandall Bramblett is typisch zo’n ‘unsung hero’, die veel meer aandacht verdient. Als multi-instrumentalist (keyboards, sax en gitaar) was hij onder meer actief voor grootheden als Gregg Allman en Steve Winwood. Bonnie Raitt maakt geregeld gebruik van Randall’s songs. De solo-albums die Bramblett tegenwoordig voor New West Records maakt, zijn alle als Snoepjes van de Week aan te duiden.

Devil Music heet het nieuwe album van Randall Bramblett en dat is natuurlijk een verwijzing naar de blues. Het titelnummer gaat over de afwijzing van Howlin’ Wolf door zijn gelovige moeder. Wolf cried all the way to Memphis zingt Randall maar Wolf zegt tegen zijn moeder: Can’t stop playing that Devil Music. Het nummer heeft een lekker strakke ‘beat’ omgeven met fuzzy gitaren en schimmige saxpartijen. De funky openingstrack Dead In The Water klinkt onheilspellend. Deze gruizige swamp rocker krijgt extra kleur door de geweldige gitaarklanken van Mark Knopfler. Angel Child is het eerste rustpunt op deze CD. Randall zingt in hogere regionen en Derek Trucks excelleert met zijn stemming rijke slide-gitaar. Pride In Place is weer pittig van smaak. Deze heerlijk funkende song vol gitaargeweld klinkt nog net niet te bombastisch. Reptile Pilot is een humoristische jazzy song waaruit blijkt dat Bramblett een groot liedjesschrijver is. Whiskey Headed Woman is denk ik mijn lievelingstrack. Deze song gaat over een slechte dame die met haar gedrag veel pijn en verbijstering achterlaat. Ach, er staat eigenlijk geen slecht nummer op dit afwisselende album.

Randall is een meester in het transformeren van traditionele muziekvormen als blues, funk en jazz in een nieuwe moderne creatieve mix. Devil Music is daarvan het zoveelste bewijs! (New West Records)