Levi Parham, These American Blues

Levi Parham, These American BluesLevi Parham is misschien voor velen een onbekende singer-songwriter. In deze kroeg kijken we er echter al niet meer vanop. De naam Parham deed hier een jaar of twee geleden al de ronde. Ben de naam even vergeten maar een fanatieke kroegbezoeker wees ons op dienst independent releases An Okie Opera een EP genaamd Avalon Drive. Als ik het mij nog goed herinner dook het liedje Never Coming Home To You, op in een Amerikaanse speelfilm of serie. Levi Parham vorige geluidsdragers kan je overigens gewoon via Spotify beluisteren.

These American Blues is Levi Parham’s tweede volwaardige CD maar debuut op het in Austin, Texas gevestigde label Music Road Records. Een paar jaar geleden bracht datzelfde label Garrett Lebeau en onlangs nog Jonah Smith’s nieuw plaat Easy Prey. Ze hebben daar een neusje, om het maar eens zo te zeggen. Levi Parham is daar geen uitzondering op. De nog jong ogende uit McAlester, Oklahoma afkomstige liedjessmid schrijft observerende songs. Hij brengt deze over de bühne met een soulvol warm klinkend stemgeluid. De rollende melodieën en ritmes op deze plaat hebben iets aanstekelijks. Kelcy Warren (Jonah Smith en Malcolm Holcombe) draaide overigens aan de knoppen. De productie op deze plaat is hoorbaar gekoppeld aan het muzikale oor van producer Jimmy LaFave. Parham klinkt in de liedjes Held In High Regard I’m Behind Ya, en Waiting Game als Gordy Quist en Ed Jurdi (The Band of Heathens). In het donkere Wrong Way To Hold A Man klinkt hij gruizig en doet Parham muzikaal gezien denken aan Sturgill Simpson. In Chemical Train, geschreven door Wink Burcham, zingt Parham net even iets hoger dan op de meeste songs. Samen met het fijn gedoseerde orgelspel en het donker vormgegeven gitaarspel tilt hij dit liedje naar grote hoogte. Parchtig!

These American Blues bevat dertien songs die net even iets warmer aanvoelen dan Parham’s vorige releases. Dit heeft alles te maken met de manier hoe deze plaat geproduceerd is. De muzikale uitvoering van alle songs klinkt in mijn oren als zeer vertrouwd maar niet vernieuwend. Heerlijke muziek zo tijdloos als de liefde die ik er al jaren voor heb. (Music Road Records)