West Of Eden, Look To The West

West Of Eden, Look To The WestWest of Eden (de naam komt van de locatie van de Scilly eilanden, ten westen van Land’s End in de UK (Cornwall)) is een Zweedse groep die onder leiding van het paar Martin en Jenny Schaub mooie Keltisch geïnspireerde muziek maakt. ‘Look to the West’ is hun negende (!) CD na twee door mij gerecenseerde voorgangers, ‘Safe crossing’ (2012) en ‘Songs from Twisting River’ (2014). Was ik al heel lovend over deze twee CD’s, over deze nieuweling kan ik nog lovender zijn. Het instrumentarium is nog rijker dan op de voorgangers, behalve de basisgroep van 6 (het instrumentarium is fiddle/viola, staande bas, bodhran/drums/percussie, akoestische en elektrische gitaar/mandoline, Jenny op accordeon plus de meeste lead zang en Martin op gitaren/dobro/mandoline/piano/pump organ/celeste en natuurlijk lead zang) is er hulp van twaalf anderen, vrijwel allen Zweed, op een keur aan instrumenten. Martin en Jenny Schaub schreven de twaalf songs samen of alleen, er is hierbij incidenteel hulp van hun fiddler Lars Broman en van bassist Martin Holmlund. Een instrumentale traditional is ingebouwd, ‘Paddy Fahey’s’, gekoppeld aan een instrumentaaltje van Broman, ‘Sweel’. Martin schreef een allerliefst instrumentaaltje, ‘Tekla’s tune’. In de overige elf nummers horen we vooral de prachtige stem van Jenny de leiding nemen.

‘West of Eden’ wordt per CD beter. Prachtige songs, prachtige begeleiding, hemelse zang van met name Jenny, haar prachtige stem past opmerkelijk goed bij het genre. De liefhebbers van Keltische muziek moeten maar eens de moeite nemen om naar deze CD te luisteren! Keltische folk op topniveau. (Independent)