Jason Rosenblatt, Wiseman’s Rag

Jason Rosenblatt, Wiseman's RagMet Israel Jason Rosenblatt’s CD ‘Wiseman’s rag’ hebben we weer een bijzonder Canadees product in handen. De man omarmt ‘vroegere jazz’ en doet dat met een bluesy en rootsy touch! Zijn voornaamste instrument is de mondharmonica, daarnaast speelt hij op deze CD piano en B3 en hij zingt. In de begeleiding horen we de prima jazzgitarist Joe Grass, bassist Joel Kerr en drummer Evan Tighe. Aan zijn naam is te zien dat hij ongetwijfeld ook de Joodse muziekcultuur zal kennen, hij geeft dan ook workshops over Klezmer-muziek aan studenten van alle leeftijden. Met zijn groep Shtreiml heeft hij op vele festivals gespeeld in Canada, de VS en Europa. Op zijn website heb ik slechts een CD van Shtreiml (‘Eastern Hora’ uit 2014) en deze solo-CD (september 2015) kunnen vinden. ‘Wiseman’s rag’ is overigens een heerlijke CD met goed in het gehoor liggende mondharmonicajazz en een aantal dito bluesnummertjes (‘Modern life blues’, ‘Fairmount blues’, ‘C harp blues’ zijn drie nummers met blues in de titel, in het tweede nummer horen we de invloed van grootheid Toots Thielemans, ‘You’ll take the highway’ is een jump-blues). Als hij de piano en/of de B3 erbij doet is er sprake van boogie-woogie (‘Cold outside’, ‘You’ll miss me’), hij trakteert en passant nog op een subtiel walsje (‘Waltz Querbes’), een lekkere ballad (‘Hutchison’), ‘Pocketful of sorrow’ zou zomaar een leuk liedje uit een musical kunnen zijn. Wat de titel van de uitsmijter betreft, ‘Bay mir bist du mies’, wie weet het?

Een leuke en interessante CD, niet in de laatste plaats door de centrale rol van de harmonica. Ruim 52 minuten lekkere, gevarieerde muziek. Alle 13 nummers geschreven door Rosenblatt zelf. (Independent)