The Wood Brothers, Paradise

Een ezel met een aantrekkelijke peen voor zijn hoofd, dat is de prachtige voorkant van het nieuwe album van The Wood Brothers. Het is een verwijzing naar het thema van dit album: Verlangen. De CD-titel Paradise erbij maakt het geheel nog meer bevreemdend. In de song Without Desire komt de thematiek het sterkst naar voren. De juiste balans zien te vinden in een wereld vol tegenstrijdigheden.

De vorige CD The Muse was een kanjer, maar de opvolger Paradise is net zo sterk. Het klinkt af en toe wat pittiger, maar de eclectische muziek van The Wood Brothers blijft knap overeind. Het nieuwe album opent met Singin’ To Strangers. Een rockertje over een gefrustreerde jongen die opfleurt door elke week in de plaatselijke kroeg te spelen. In de song American Heartache wordt de Amerikaanse Droom in een ander daglicht gezet. Het lied kent een prachtige opbouw en biedt veel spannende wendingen. Een van de hoogtepunten van deze CD met 10 songs. Bij Never And Always krijgt de band ondersteuning van het echtpaar Susan Tedeschi en Derek Trucks. In het midden van dit lied zit een geweldig gruizige gitaarsolo. Het ‘fuzzy’ gitaarspel van Oliver Wood klinkt geweldig in het broeierige Snake Eyes. Als je naar Two Places luistert komt al gauw de associatie met de muziek van The Band om de hoek kijken. Prachtig hoe dit nummer is opgebouwd met gevoelige samenzang en blazers eind. Without Desire is wellicht het meest hit gevoelige liedje. Een heerlijke meezinger met een aanstekelijke beat, die wat mij betreft wel 10 minuten had mogen duren. Het album eindigt met een rustige gospel achtige piano-song River Of Sin. In dit filosofisch getinte nummer leveren The McCrary Sisters een gastbijdrage met hun geweldige zang.

De muziek van The Wood Brothers is in geen hokje te plaatsen. Dat maakt deze groep tot een van de spannendste acts van dit moment. (Blue Rose Records)