Theo Sieben, Delphinidin

Theo Sieben, DelphinidinTheo Sieben woont en werkt in Amsterdam. Hij is de afgelopen pakweg 15 jaar voornamelijk achter de schermen actief geweest als schrijver van filmmuziek en theatermuziek (Introdans, Eye-filminstituut, BNN, Orkater, Nationaal Toneel) en bijdragen als multi-instrumentalist aan werk van ‘Raggende Manne’ en ‘Paulusma’. Na zijn debuut, ‘Until Grass’ uit 2011 (ik schreef destijds: ‘Until Grass’ is een doorgerijpte nieuwe folk-klassieker met experimentele en soms ook psychedelische kantjes. Bijzonder fraaie muziek die zijn geheimen langzaam prijsgeeft, maar dan zich vastzet in je gestel. In positieve zin, dat wel’) en de opvolger ’Invite to dance’ (2012, de enige Nederlandse rootsCD die het jaarlijstje van de EuroAmericanChart haalde) is er nu een prachtige opvolger. Theo speelt op ‘Delphinidin’ (genoemd naar een blauw plantpigment) vooral op zijn National Style-0 gitaar, maar ook de National Tricone, de Gibson ES-125, de Gibson mandoline, de Gibson RB-250 banjo, de Fender basgitaar, de Hohner blues harmonica, het Krumpholz pump organ, de Bosendorfer piano en de Kaospad 1. Een keur aan bijzondere instrumenten, dus. Incidenteel horen we Judith Kolen op fiddle en zang, Rob Klerkx of Dave Menkehorst op drums en/of percussie-instrumenten. In 6 van de 12 nummers horen we blazers, waarbij met name de French horn opvalt (Allard Robert), maar we horen ook de bugel, trompet en trombone. Het nummer ‘Jesus is a mighty good leader’ klinkt hierdoor als een nummer van Ry Cooder ten tijde van zijn meesterwerk ‘Jazz’ (1978). Hoogtepunt van de CD is het aanstekelijke ‘Bumpy road blues’, waar de horns samen met de fiddle, het pump organ, snaredrum, maracas en bassdrum  en de Bosendorfer piano een magisch universum scheppen. De muziek is folk met een experimenteel en jazzy karakter, Sieben roept een gave sfeer op met zijn muziek, na een flink aantal malen spelen besef je pas hoe mooi het allemaal in elkaar steekt. Sieben is een man met een geheel eigen stijl, waardoor hij constant muziekgeschiedenis aan het schrijven is. Heel knap! (Highwind Howl Records)