Katy Guillen & The Girls

Katy GuillenZangeres, Gitariste Katie Guillen begon op haar veertiende in blues jams mee te spelen met plaatselijke blues helden. Claire Adams (bas/zang) en Stephanie Williams (drums) kende zij al van andere bands waarin zij gespeeld hebben. In 2012 kreeg zij de kans om in het voorprogramma van de Royal Southern Brotherhood te gaan spelen. Zij rekruteerde boven genoemde meiden en voilà Katie Guillen & the Girls was een feit. Zij spelen stevige (blues)rock met de nodige soul.

Bij de opener ‘Don’t Get Bitter’ denk je nog dat een typische 12 in een dozijn is. Maar die gedachte laat ik bij ‘Old Best Friend’ gelijk varen. Hier wordt de sound al minder rechtlijnig, eigenzinnige gitaar riffs en wisseling in drums en een vet plukkende bassiste. En dat wordt nog mooier doorgetrokken in ‘Woke up in Spain’ met mooie achtergrondzang van Claire. ‘Gabriela’ valt dan weer wat tegen, een beetje valk nummer, vlees nog vis. Maar met ‘Think Twice’, wordt alles weer lekker opgestuwd, prima zang, lekker ritme, hier klopt het allemaal. In ‘Don’t turn your back’ worden de muzikale mogelijkheden van de dames voluit geshowd, puik gedrumd, en vette basrifs gevolgd door gitaar, met ditmaal geen distortion maar veel wah wah. Toch één van de betere nummers. En Claire mag zich in het daarop volgende nummer ‘The Race’ nog even de blaren op de vingers plukken, zo mag ik de bas graag horen. De afsluiter ‘Earth Angel’ heeft een flinke lading soul in zich met een vette Hammond sound ter ondersteuning en hier komt de stem van Katie wel heel mooi tot haar recht. Een waardige afsluiter.

Na enkele keren draaien hoorde ik toch steeds wat andere dingen in de muziek, zaken die je soms in een brei van geluid niet altijd direct hoort. Dat maakt dat deze cd mij toch steeds meer kon bekoren. (Independent)