The Rifters, Architecture Of a Fire

The Rifters, Architecture Of a FireEen leuke verrassing, de ingetogen en sympathieke folk en bluegrass van deze driekoppige groep uit Taos, New Mexico, The Rifters. En welk een toevalligheid dat ik in 2001 twee van deze heren heb zien spelen in Taos. In de warme zomer van 2001 logeerde ik in een leuk motel, gebouwd in de adobe-stijl, The Sagebrush. Toen ik via een mailtje van de manager in contact kwam met de muziek vroeg ik direct een recensie-exemplaar aan. Die kwam al spoedig, vergezeld van een live-CD, opgenomen in diezelfde Sagebrush, in de leuke dance-hall van het complex. Daar traden in 2001 tijdens ons verblijf ‘The Hired Hands’ op en laten nou twee van deze Hands deel uitmaken van The Rifters. De grote man in zowel de Hired Hands als The Rifters is Don Richmond uit Alamosa in Colorado. De man speelt vele instrumenten op beide CD’s: gitaar, mandoline, fiddle, banjo, accordeon, pedal steel, dobro, viola, Weissenborn slide gitaar, mandola en is de eigenaar van het label Howlin’ Dog en de bijbehorende opnamestudio. Om te beginnen met de live-CD, hierop staan voornamelijk covers en dan vooral van Texanen. Nummers van Kevin Welch, Tish Hinojosa, Joe Ely passeren de revue naast die van David Olney, Peter Rowan en de vreemde eend in de bijt, ‘No woman no cry’, de megahit van Bob Marley uit 1979. Twee eigen nummers staan erop, waarvan ‘A hundred miles’ op de nieuwe studio-CD terugkomt. Het is een heerlijke CD met meer dan 70 minuten lang prachtige akoestische muziek, een luistergenot van jewelste voor de liefhebbers van deze muziek op het grensgebied van folk en bluegrass. De nieuwe studio-CD laat meer van de bluegrasskant horen in een twaalftal originals, waarbij voornoemde Richmond de hoofdrol speelt in alle opzichten. Zijn competente makkers zijn ook hier Rod Taylor (gitaren, vocals) en Jim Bradley (bas, vocals).

The Rifters hebben mij volledig veroverd met hun rustige, sympathieke en muzikaal superbe luistermuziek met overigens voldoende danspotentie, getuige mijn ervaring in 2001 toen vele inwoners van Taos heerlijk schuifelend de vloer rondden op hun muziek. Een verrukkelijke akoestische aanrader. (Howlin Dog Records)