Curtis Salgado, The Beautiful Lowdown

Curtis Salgado, The Beautiful LowdownHeel bekend is de Amerikaanse blues-soulzanger en mondharmonicaspeler Curtis Salgado bij het Nederlandse publiek volgens mij niet. Maar verstokte liefhebbers van ouderwetse blues- en soulmuziek zullen zeker weten dat hij ongeveer veertig jaar geleden zijn carrière startte met The Nighthawks en daarna deel uit maakte van de indertijd opkomende Robert Cray Band, Roomful of Blues en Santana. Ook stond hij aan de wieg van het succes van The Blues Brothers. Hun debuutalbum Briefcase Full of Blues droegen ze dan ook aan hem op. In 1999 begon Salgado een solocarrière die leidde tot negen albums, inclusief de onlangs uitgebrachte The Beautiful Lowdown De plaat onderstreept eens te meer zijn ongelooflijke talent als zanger. Tjeetje mina, wat heeft deze blanke man een krachtige, zwart klinkende soulstem. Op Hook Me Up van Johnny Guitar Watson na, schrijft Salgado voor het eerst nummers zelf of in samenwerking met anderen. Uitstekende songs die rusten op de pijlers van grandioze ritmes en ijzersterke melodieën, daarbij een flink deel van het brede spectrum van de zwarte muziek bestrijkend. Een ruim bezette, geweldig spelende backingband steunt hem zijn passie voor Mississippi- en Texas-blues, Southern Soul, Motown-Soul, New Orleans- R&B, James Brown-funk, jazz en reggae, met grote overtuiging tot uitdrukking te brengen in een dozijn moeilijk te weerstane liedjes. (Alligator Records)