Freakwater, Scheherazade

Freakwater, ScheherazadeIk ben altijd gefascineerd geweest van de enigszins ‘weirde’ muziek van Freakwater. Die fascinatie begon met de aanschaf van Old Paint uit 1995. Dat is nog steeds mijn lievelingsalbum van Freakwater. Freakwater’s laatste album Thinking Of You dateert al weer uit 2005. Dankzij Bloodshot Records is er nu nieuw werk van Freakwater verkrijgbaar. Scheherazade heet de nieuwe schijf. Nee, geen verhalen van Duizend-en-één-nacht, maar het ‘oude’ recept van Freakwater: een vreemde reis met liefde, moord, verlies en vreemde wezens. De liedjes bereiken wel hetzelfde doel als van de vertelster van Duizend-en-één-nacht namelijk de songs zijn zo raadselachtig, dat je gedwongen wordt elk lied meer te draaien. Bij elke draaibeurt ontdekt de luisteraar andere accenten. De dualiteit in de liedjes maakt Freakwater zo machtig interessant.

Met What The People Want zit de unheimische stemming er meteen in. Een ‘murder ballad’ gegoten in een geheimzinnig muzikaal pallet. Een gruwelijke scene (So deep in blood the deed was done). De dames Janet Bean en Catherine Irwin zijn meesteressen in het schrijven van mysterieuze teksten. In Bolshevik and Bollweevil is er slecht nieuws: I got a letter today, Come on home if you can find it klinkt het smekend en dat in een omgeving waar: The sky was black like caviar, every egg was a twinkling star. Ja en dan is er nog een leuk country-walsje Number One With A Bullet met prachtige zinnen als: Tell them how the ocean sounds and how a man can drown tied to the tide till the earth drags you down. Het album sluit af met een dromerig ‘late night’ song (Ghost Song). Een bluesje met een duidelijke mededeling: If that’s the best that you can do I won’t wait up for you so long.

Scheherazade is een voortreffelijke (come-back-)schijf van Freakwater. Ik ben voorlopig nog bezig met het ontrafelen van alle mysteries. Een dankbaar werkje… (Bloodshot Records)