Welcome to the Blues Village Grolloo DAG 1

Een Drents dorp kleiner dan 1000 inwoners stond het eerste weekend van juni in het teken van de blues. “Het idee van Holland International Blues Festival is ontstaan omdat het deze zomer vijf jaar geleden is dat Harry Muskee overleed. Het is een eerbetoon aan de bluesmuzikant Cuby”, aldus Johan Derksen, een van de oprichters van het festival. Op de plek waar Cuby zelf zijn laatste show gaf tijdens het festival Groeten uit Grolloo staat nu een grote tent waar 10.000 mensen in kunnen. Het festivalterrein ligt ook dichtbij de boerderij waar Cuby de Neder-blues op de kaart zette. In de week dat Harry Muskee 75 jaar zou zijn geworden is Grolloo omgedoopt in een spectaculair Blues Village. Het zal de nuchtere Drent met gevoel voor humor nogal ‘overdone’ overkomen als op het festivalterrein een Cuby Burger te koop is en wat te denken van het mooie borstbeeld van Cuby dat voor een keer omgeven is met een lading fietsen en ja…pisbakken. Zelf ben ik echter van mening dat je niet vaak genoeg muzikale helden uit het verleden moet eren. Kortom, een heel mooi initiatief dit festival, dat natuurlijk niet te klagen had over het fantastische weer. Beide dagen kwamen 10.000 muziekliefhebbers genieten van de Blues.

blues grolloo festival 2016

Ana Popovic was de eerste act van het Festival. Een ware orkaan ging door de festivaltent. Ana, die ooit haar muzikale loopbaan in Nederland ontwikkelde, woont tegenwoordig in Memphis. Stevie Ray Vaughan en Jimi Hendrix zijn belangrijke invloeden in haar powervolle performance. Deze avond ging zij er met haar band energiek tegen aan. Veel gitaarsolo’s die dankbaar door het enthousiaste publiek werden ontvangen. Zelf heb ik helemaal niets met deze robuuste blues rock. Dat Ana ook uit een ander vaatje kan tappen bewijst zij met de laatste release van 3 cd’s, waarop zij allerlei blues stijlen laat horen.

ana popovic

Jools Holland kent de liefhebber natuurlijk als presentator van zijn BBC-muziekprogramma Later… with Jools Holland. Een geweldig programma met een veelzijdige kijk op muziek. Als pianist en bandleider toert Jools af en toe met zijn geweldige Rhythm & Blues Orchestra. Een geweldig groot ensemble met flinke blazers in de gelederen aangevuld met (gast-)vocalisten. Jools weet wel hoe je een feestje moet bouwen en hij trakteert het publiek met allerlei soorten muziek als (big band-)jazz, jump blues,swing, boogiewoogie en gospel. Ja zelfs een ska-showtje met de 2-Tone-vocalisten Pauline Black and Arthur ‘Gaps’ Hendrickson (van de band The Selecter). Voorts is er een indrukwekkende uitvoering van het huiveringwekkend mooie Drown In My Own Tears door zangeres Beth Rowley. Maar de hoofdprijs gaat uit naar de UK-soulzangeres Ruby Turner die met de gospel Peace In The Valley de hele tent tot bekering bracht. Wat een extase!

jools holland

Hierna was er een mooi moment van introspectie. Johan Derksen vroeg aandacht voor wijlen Harry Muskee, de Nederlandse pionier die de blues tot ‘ons’ bracht. Een aantal oude bandleden van The Blizzards namelijk bassist Herman Deinum, drummer Hans Lafaille en gitarist Erwin Jawa werden met gesproken woord en een bloemetje geëerd. Jammer dat zij geen nummer konden spelen. Vervolgens werd Douwina Oosterhof-Muskee, de weduwe van Harry Muskee toegesproken, die in de laatste periode van Cuby zijn leven zo veel licht had gegeven. Douwina besloot dit korte emotionele intermezzo met: “Enjoy it (het festival), het hele weekend lang. Geniet van elkaar en van de goede muziek!”

johan derksen en vrouw cuby

Zangeres Beth Hart was de afsluiter van deze avond. Zij is enorm populair in Nederland, dankzij haar gedreven energieke performance. Ook dit keer stond zij er weer. Eerst rockend als een orkaan en dan weer even gas terug gezeten achter de piano met fraaie liedjes als Baddest blues en Leave The Light On. Ook mooi was de blues klassieker I’d Rather Go Blind. Zo gingen de bezoekers tevreden naar huis en was de eerste dag van Holland International Blues Festival zonder meer een succes. Maar de tweede dag zou nog veel beter worden. Daarover binnenkort meer.

beth hart