Gregory Alan Isakov, Gregory Alan Isakov with the Colorado Symphony

Gregory Alan Isakov, Gregory Alan Isakov with the Colorado SymphonyHet is alweer bijna vier jaar geleden dat ik de vanuit Boulder, Colorado opererende singer-songwriter Gregory Alan Isakov in Nederland live aan het werk zag. Isakov, met aan zijn zijde Ramaya Soskin (zang en elektrisch gitaar) en Bonnie Paine (zang, wasbord, en zingende zaag) draaien er die avond niet omheen. Ik legde het vast in een verslag en schreef toen “Als je Gregory Alan Isakov akoestisch aan het werk ziet en goed luistert dan hoor je een compleet symfonie orkest op de achtergrond.” Isakov voegt deze woorden bij zijn daad en nam zijn nieuwe CD op met het Colorado Symphony Orchestra. Ik word dus op mijn wenken bedient. Het zijn geen nieuwe songs. Tien van de elf tracks nam Isakov al eerder opnam voor zijn laatste drie album.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen het is een fantastisch sferisch album geworden. Hoe kan het ook anders! Isakov’s, iets of wat lui (Rune Simonsen Washington) overkomend stemgeluid klinkt sereen in het openingsstuk Liars. Het enige nieuwe liedje op deze CD is een feest van spanning wat zich opdringt zonder je te wurgen. Terwijl ik lekker in de warme schaduw deze recensie schreef liepen bij de rillingen over het lijf. Dandelion Wine klinkt werkelijk als de lente terwijl de nog jonge bladeren dansen aan de boom. Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar heeft dit zin? Het is ongelofelijk Isakov presteert het om nagenoeg alle mijn persoonlijke favoriete liedjes, van zijn voorgaande albums, te orkestreren. Hoe objectief ben ik dan, vroeg ik mij af. Niet dus!

Gregory Alan Isakov doet precies dat wat ik beleef als ik hem live aan het werk zie. Voor dit soort klassieke muziek koop ik blindelings een jaar abonnement. Voor fans een hebbedingetje voor mensen die voor het eerst deze naam lezen een must. Wat zou het toch geweldig zijn als een klein Nederlands symfonie orkest hier de rug recht voor zou willen maakt. (Suitcase Town Music)