Carter Sampson, Wilder Side

Carter Sampson, Wilder SideEn daar is voor mij weer zo’n verrassing uit het americana landschap. Carter Sampson afkomstig uit Oklahoma City, experimenteerde al op haar 15e met geluid als tijdverdrijf. En dat heeft haar waarschijnlijk gebracht tot de sound die zij nu heeft. Dit inmiddels haar vierde album. Het album, goed voor tien liedjes met teksten over het alledaagse, liefde, verdriet en het on the road zijn.

Voor de muziek kreeg zij de steun van enkele vrienden en deze hebben uitstekend werk verricht. Naast Carter op akoestisch gitaar en zang zijn daar John Moreland (backing vocals), Ali Harter (backing vocals), Ryan Jones (orgel en piano), Joe Mack (akoestisch gitaar), Gabriel Mor (elektrisch gitaar) en last but not least Travis Linville (alle andere gitaren, dobro, bass, drums en percussie, banjo, pedal steel, backing vocals) en tevens producer.
Alle tien nummers kunnen gezien worden als sfeervol. De ene met een snik, de ander met een lach. Carter gezegend met een prettige stem, soms mierzoet maar wel lekker, weet de gevoelige snaar te raken, zeker als de backing vocals erbij komen. De songs hebben allemaal hun eigen karakter en dat lijkt logisch gezien het aantal instrumenten die er gebruikt worden. Verwacht geen stevig songs, ‘Holy Mother’ is het stevigst en neigt naar de countryrock. Een paar nummers wil ik er even uitlichten vanwege de grote schoonheid. In ‘Medicine River’ legt Carter een portie gevoel met mooie harmonieuze zang wat versterkt wordt door melancholische klanken van dobro en pedal steel. En dat geldt ook voor ‘See the Devil run’, geschreven naar aanleiding van een ontmoeting met dominee Al Green.

Carter Sampson zal ook in Nederland te bewonderen zijn. Op 25 juni zal zij op het Naked Song Festival in Eindhoven staan te samen met een hele reeks andere singer-songwriters. (Continental)

  • vrijdag 24 juni, Leiden, QBus
  • zaterdag 25 juni, Eindhoven, Naked Song Festival
  • zondag 26 juni, Huisconcert Middelburg
  • maandag 27 juni, Huisconcert, Oss
  • zaterdag 10 september, Groningen, Take Root Festival
  • donderdag 15 december, Terheijden, Puur Wit