Neal Black & Larry Garner, Guilty Saints

Neal Black & Larry Garner, Guilty SaintsNeal Black (geboren 1959 in Texas) en Larry Garner (geboren 1952 in Louisiana) zijn Amerikaanse blues zangers/gitaristen, die beiden sinds eind jaren tachtig/begin jaren negentig actief zijn en los van elkaar een prima reputatie hebben opgebouwd. Voor de cd ‘Guilty Saints’ hebben ze de handen ineen geslagen.

Het album werd in Frankrijk, waar Black al enige tijd woont, opgenomen. Met een prima begeleidingsband met daarin Mike Lattrell (toetsen), Kris Jefferson (bas), Jean-Michel Tallet (drums), Larry Crockett (percussie), Pascal ‘Bako’ Mikaelian (harmonica) en Christophe Duvernet (accordeon) en Leadfoot Rivet (zang) hebben ze een goed album afgeleverd voor het DixieFrog label. De zang door beide heren is goed verdeeld over de diverse nummers. Hetzelfde geldt voor het gitaarspel, hoewel Black met diverse slidepartijen de balans iets in zijn voordeel doet uitslaan. De stemmen van de heren, het gruizige geluid van Black en het wat soepelere geluid van Garner, combineren verrassend goed. Ook de songwriter credits zijn goed verdeeld. De enige echte cover, het van Jimmy Hughes bekende “Neighbor Neighbor”, heeft niet veel toegevoegde waarde; het op muziek gezette gedicht “Do Not Stand At My Grave And Weep” van Mary Frye is echter zeker de moeite waard.

De songs zijn niet allemaal even vrolijk en geven een beeld over de huidige staat van de wereld, waar de heren een niet al te optimistische kijk op hebben. Om even een paar hoogtepunten op te noemen: “A Friend Like You”, een swamp/blues nummer, waarin ‘Bako’ Mikaelian een heerlijk stukje harmonica speelt en “Saints Of New Orleans”, waarin een nogal somber beeld over de huidige situatie in New Orleans neergezet wordt. De combinatie accordeon en slide gitaar is om de vingers bij af te likken. Harmonica en slide gitaar spelen de hoofdrol in het aanstekelijke “You Can’t Do It”.

Neal Black en Larry Garner laten hier horen een prima combinatie te vormen en ik zou dit duo best eens live aan het willen zien. (Dixiefrog Records)