Kristina Stykos, Horse Thief

Kristina Stykos - Horse ThiefKristina Stykos, Horse Thief Kristina, multi-instrumentalist, houdt zich ook bezig als muziek producer, geluidstechnicus, songwriter en radiopresentator. Zij heeft ook haar eigen geluidsstudio, Pepperbox Studio en platenlabel Thunder Ridge Records. Dus alles voor handen voor haar eigen producties. Dat zij in 2013 genomineerd werd voor beste songwriter vanwege haar album Wyoming Territory, verbaasd mij niet na het horen van de cd Horse Thief. Ook hier speelt zij ook weer mooi met woorden.

Haar veelzijdigheid is op de titeltrack nog niet direct te horen. Hier wordt zij door muziekvrienden ondersteunt met drums, viool, bas en bojotar (deze bevat de eigenschappen van Dobro, Resonator, gitaar en banjo) en zelf bespeelt zij de toetsen en gitaar. Met dit nummer wordt de lat gelijk heel hoog gelegd. Wat mij bij het eerste nummer al opvalt, zet zich voort in het tweede nummer ‘It’s Over’, de zeer prettige stem doet mij denken aan Patti Smith als ook de intonatie van het zingen. Het zingen gebeurt overigens meer in de vertellende stijl zonder eentonig te worden. En dat vertellen doet zij zeker in het prachtige ‘Me, Myself and Moi’maar dan in een rappende stijl. De teksten gaan over verloren en gemiste liefdes soms nogal depri en met de nodige zelfreflectie maar toch ook vaak met een sprankje hoop. En alle nummers kennen een mooie muzikale omlijstingen. De combinatie van mooie teksten en prachtige composities heeft dan ook een mooie schijf opgeleverd.

Ik ben dan ook eigenlijk wel benieuwd hoe zij muzikaal uit de band gaat springen als de teksten vrolijker zouden worden. Want het mag gezegd worden dat zij enorm veel in haar mars heeft.(Independent)