Jane Lee Hooker, No B!

Jane Lee Hooker, No B!Als beginnend bandje trek je met een naam als Jane Lee Hooker vast sneller de aandacht, zo moeten de vijf vrouwelijke leden uit New York hebben gedacht. Een trucje dat in elk geval bij mij heeft gewerkt, want nieuwsgierig geworden naar hun debuutplaat No B!, werd ik vervolgens getroffen door hun fantastische behandeling van oude blues- en soulnummers. Daaronder opvallend genoeg geen enkel nummer van Mr. J.L. Hooker zelf. Onder het motto ‘niet lullen, maar poetsen’ blazen de geweldige strot van zangeres Dana “danger ” Athens, de scherp duellerende gitaristen Tracy “High Top “ en Tina “TBone” Gorin, de denderend goeie ritmetandem, drumster Melissa “cool whip” Houston en bassiste “ Hail Mary“ Zadroga, je zowat van de sokken met zinderende blues- en soulinterpretaties van Mean Town Blues (Johnny Winter), I Believe to My Soul (Ray Charles), Bumble Bee ( Memphis Minnie), Free Me (Otis Redding), The Hunter (Al Jackson), Champagne and Reefer en Mannish Boy (Muddy Waters), Wade In the Water (traditional) en Didn’t It Rain (Milt Gabler). In the Valley is het enige door Dana Danger Athens geschreven nummer van de groep en is allerminst een opvuller. De dames, die qua uitvoering vooral geïnspireerd lijken door Britsblanke blues-rockbands eind jaren zestig, geven een prachtig eerbetoon aan blues-oudjes door de combinatie van intense rauwheid, tomeloze gedrevenheid en volledige toewijding. Een stomende cocktail van moddervette, swingende ouderwetse rock, blues, boogie en soul is het indrukmakende eindresultaat. (Ruf Records)