Ben Kunder, Golden

Ben Kunder, GoldenBen Kunder woonde op de meest achteraf gelegen plekken in Canada, waar hij zich bezig hield met houtkloven en hertenjagen. Een paar jaar geleden keerde hij terug naar zijn geboortestad Toronto, om gehoor te geven aan zijn hartenwens singer-songwriter te zijn, het liefst voltijds. Het negen nummers tellende album Golden is daarvan het prille begin, waarvoor hij de hulp inriep van een handvol uitstekende instrumentalisten, onder meer uit de kring van Dustin Bentall, Cowboy Junkies, NQ Arbuckle/Daniel Romano en Ladies of the Canyon. Het eindresultaat is op zijn hoogst een vrij aardige, goed opgenomen plaat geworden; niet eentje die er bovenuit steekt en mee moet naar een plek ergens in de negorij. Het schrijven van vlotte, gevarieerde melodielijnen gaat hem heel goed af, maar in de uitwerking lardeert hij zijn liedjes met jaren zeventig pop, waardoor het album een wat bleke, soms licht bombastische indruk maakt. Zijn ijle stemgeluid, dat sterke gelijkenis vertoont met dat van Gerard Joling, is misschien wel het meest debet daaraan. (Independent)