Sturgill Simpson, A Sailor’s Guide to Earth

Sturgill Simpson, A Sailor's Guide to EarthVeel muziekcritici vonden twee jaar geleden dat de Amerikaanse singer-songwriter Sturgill Simpson, met het verschenen van zijn tweede album Metamodern Sounds In Country Music, de traditionele countrymuziek toekomst gereed maakte. Met veel respect voor dit Amerikaanse erfgoed voelde ik mij Rémi. Metamodern Sounds In Country Music vond ik namelijk niet om wakker van te liggen. Sterker nog, niemand in deze kroeg nam de moeite zich verder te verdiepen in dat album. Ik vond gelukkig een soort van Jerôme bij mensen die, net zoals ik, wat vaker de muzikale steden van Amerika bezoeken.

Op Simpson’s derde album A Sailor’s Guide To Earth verrast hij mij echter weldegelijk. Het enige wat nog aan Nashville doet denken is de lichte snik in zijn stem. Sturgill Simpson opent met het soulvolle catchy Welcome To Earth. De gepaste toeters en het heldere stemgeluid doen vermoeden dat Simpson een zang coats in de arm genomen heeft. Prachtig! In Keep It Between The Lines klinkt hij zowaar als een jonge Van Morrison. Sturgill Simpson laat Nashville country, Mississippi blues en Memphis soul moeiteloos samenvloeien in het pakkende Sea Stories. Ergens midden op de plaat covert Simpson het robuuste In Bloom van Nirvana. Het kwartje valt, zullen we maar zeggen. Sturgill Simpson is ver weg geraakt van het Amerikaanse erfgoed dat traditional country heet. Sturgill evalueert zijn leven. Lessons learned geeft hij in aandoenlijke bewoordingen door. Luister maar eens naar het sfeervolle Brace For Impact (Live a Little). Man, dit rockt and roll’s.

A Sailor’s Guide To Earth is met een duidelijke visie gemaakt. Naar mijn gevoel echt anders dan op de voorganger Metamodern Sounds In Country Music. Mogelijk komen fans van dat album nu bedrogen uit. Gelukkig blijft de naam van een artiest vaker kleven dan de albums die gemaakt zijn. Voor mij was A Sailor’s Guide To Earth een zeer prettige hernieuwde kennismaking met een singer-songwriter die zich echt buiten de gebaande paden durft te bewegen. (Atlantic)

09 juli Doornroosje in Nijmegen
23 september Paradiso in  Amsterdam.