Rachel Dean – Indian Summer

Rachel Dean - Indian SummerHorton Records uit Tulsa, Oklahoma heeft tot doel de locale musici uit Tulsa te steunen. Waarom deze Rachel Dean op dit label terecht is gekomen is mij vooralsnog niet duidelijk. Ik kan geen behoorlijke biografie van de dame vinden op internet. Maar ze woont en werkt in Californië. Ook Neal Casal, haar producer en muzikaal leider op deze CD heeft Californische roots. OK, het doet er eigenlijk niet toe. Van deze Rachel Dean verscheen een debuut-EP met zeven nummers erop. Of eigenlijk 6, want het slotnummer, ‘Cosmic jam’ is een experimenteel instrumentaal werkje met Neal Casal en zijn elektrische gitaren als hoofd act (naast Wurlitzer elektrische piano, basgitaar, nog een elektrische gitaar en drums), geen inbreng van Rachel hier. Goed, de overige zes songs dan. Deze zijn van de hand van Rachel (neem ik aan, staat nergens vermeld) en jojoën tussen rock, pop en country. In de begeleiding het clubje companen van Casal (nu Ryan Drobatz op akoestische gitaar i.p.v. de elektrische gitaar van het instrumentaaltje), daarnaast horen we incidenteel pedal steel, mellotron, mandoline, percussie, en moog synthesizer. Rachel zingt (geen instrument daarnaast) en met haar zingen Amy Blaschke, Miranda Lee Richards en Neal Casal.

Ik ben niet direct gevallen voor deze EP. Ondanks de goede zang en met name het prima gitaarwerk van Casal is het geheel te onevenwichtig, niet in de laatste plaats door dat merkwaardige afsluitende instrumentale probeersel.