Waco Brothers, Going Down in History

Waco Brothers, Going Down in HistoryGoing Down on History is het eerste studio-album van The Waco Brothers sinds 2005. The Wacos zijn een van de pioniers van de alt country beweging. Deze beweging was een reactie op de gestroomlijnde pop country (Nashville) uit de jaren 90. The Wacos debuteerden in 1995 met To The Last Dead Cowboy. Hun handelsmerk is al meer dan 20 jaar een bruisende mix van country, rock en punk. Een concert van The Waco Brothers is al jaren lang een enerverende ervaring.

Het nieuwe album opent met een lekker rockertje vol gruizig gitaarwerk. Deze song DIYBYOB start met de openingszin: This is the first track of our last album. No one knows which way this ship will head. Dat is natuurlijk kolder, maar het is verwijzing naar Johnny Cash die muzikanten adviseerde: Zeg nooit op het podium: Dit is een track van ons laatste album maar van onze huidige schijf. Ironisch genoeg eindigt DIYBYOB met You Can’t Kill Us, We’re Already Dead. Het lied Receiver is een lekker stompend meezingertje met wederom veel gitaargeweld. Een song over leven en dood. Datzelfde thema heeft de titeltrack. Building Our Own Prison opent met het lekker klinkende Click Clack Clackety-Clack. Het is de meest uitgesproken song over hoe het er nu in Amerika aan toegaat. Een heerlijke bewerking van All Or Nothing (The Faces) is een eerbetoon aan hun vriend, wijlen Ian McLagan. Het album sluit af met een cover van Jon Dee Graham. Een mooie oproep aan gemeenschapszin: We All Need A Brother, A Sister to See Us Through. It Could Be alright, I Will Be Your Brother For The Night. Going Down On History duurt maar 29 minuten, maar na al dat ‘spuitwerk’ kan ik wel wat rust gebruiken. (Bloodshot Records)