God Don’t Never Change: The Songs Of Blind Willie Johnson

God Don't Never Change The Songs Of Blind Willie JohnsonBlind Willie Johnson (1897-1945) was een gospel/blueszanger en gitarist, die zijn leven vulde met prediken en zingen van gospel en blues. Hoewel hij tijdens zijn leven negenentwintig nummers opnam voor Columbia Records is commercieel succes hem nooit ten deel gevallen en stierf hij, zoals hij geboren was: arm.

De man achter dit project is producer Jeffrey Caskill, die Blind Willie Johnson zelf pas ontdekte aan het begin van deze eeuw, toen hij bezig was met het project ‘Gotta Serve Somebody: The Gospel Songs Of Bob Dylan’. Al snel was Caskill in het werk van Johnson geïnteresseerd en begon hij zich te verdiepen in dienst werk. Kort daarna begon hij artiesten te benaderen voor een volgend project. Dit heeft geresulteerd in dit fraaie album, onlangs uitgebracht door Alligator Records.

Elf meer of minder bekende songs zijn op dit album terecht gekomen en worden vertolkt door een aantal zeer uiteenlopende artiesten, te weten Tom Waits, Lucinda Williams, Derek Trucks en Susan Tedeschi, Cowboy Junkies, Blind Boys of Alabama, Luther Dickinson, Maria McKee en Rickie Lee Jones.
Ondanks de verschillende achtergronden van de artiesten is Caskill er in geslaagd een bijzonder coherent eerbetoon aan Blind Willie Johnson af te leveren. Vaak gecoverd werk als “Nobody’s Fault But Mine” (Lucinda Williams), “Keep Your Lamp Trimmed And Burning” (Tedeschi/Trucks), “John The Revelator” (Tom Waits) en “Dark Was The Night, Cold Was The Ground” (Rickie Lee Jones) krijgen uitvoeringen, die het origineel eer aan doen en het, voor mij althans, minder bekende werk doet hier zeker niet voor onder. Zelfs de muzikanten, die je niet direct in verband zou brengen met de oude meester leveren voortreffelijke bijdrage.

Dit is een heerlijk, stemming album dat met veel liefde en vakmanschap is gemaakt. (Alligator Records)