The Staves, Sleeping In A Car

The Staves, Sleeping in a carSoms vliegen de muziekreleases je om de oren. Soms kom je er vaak te laat achter dat echt iets gemist hebt. Daar ga je niet dood aan of zo, maar als muziekliefhebber, die de focus heeft staan op muziek, geschoeid op een oude leest maar toekomst visie heeft, neem je het jezelf soms toch kwalijk. Toe wees een eerlijk?

Vorige week verscheen er een EP genaamd Sleeping In A Car van de drie zusjes The Staves. Heel eerlijk… de muziek was mij volledig onbekend. Had er wel eens van gehoor omdat ze een aantal jaren geleden in het voorprogramma van Ben Howard en Bon Iver stonden. Kijk, dat volg je dan weer wel! De vanuit Watford, England opperende zusjes Emily (vocals, keyboards), Jessica (vocals, gitaar, keyboards) en Camilla (vocals, gitaar, ukelele) laten op deze EP horen hoe je diepgewortelde rootsmuziek maakt die visie heeft over hoe dit in de toekomst eruitziet en toch direct gerelateerd blijft aan de noord Amerikaanse samenleving. Kijk nu zijn we weer waar wij het altijd over hebben.

Zoals de titel al doet vermoeden is dit een vluchtig tournee verslag gezien vanuit de zijruiten van hun tourvan. De EP opent hemels met Outlaw. De harmonie vocals word als een kustwerk onthult. Meteen wordt duidelijk welke indruk Justin Vernon (Bon Iver) op de meiden heeft achtergelaten. Zonder echt te exploderen beland je in een soort van “great wide open”. Roses, waarin een ukelele de basis vormt. Het is een avontuur waaraan geen einde lijkt te komen. De filmische muziek zweept op en voelt als weerspiegelende beelden zoals deze inderdaad passeren in de zijruit van je auto. De EP eindigt met de titeltrack. Als je zoveel getoerd hebt, zoals The Staves dit gedaan hebben, krijg je het idee dat je geen verbinding meer hebt met de buitenwereld. Je maakt je eigen regels en wetten. Dit te doorbreken en gewoon jezelf te blijven is de kracht van eigenlijk alle songs op deze piepkleine release. Zonde om dit te missen. Gelukkig hebben trouwe en waakzame kroegbezoekers die je op de rails zetten. Mijn dank is groot.