Buddy Miller & Friends, Cayamo Sessions At Sea

Buddy Miller & Friends, Cayamo Sessions At SeaOnversneden country. Dat is wat Buddy Miller tezamen met een uitgekiende groep muzikale gasten te bieden hebben op Cayamo Sessions at Sea. Sinds 2008 begeven Miller en tal van anderen – zowel muzikanten als fans – zich gedurende een week op zee en houden zich tijdens die korte cruise onledig met het maken van muziek. Op een bepaald moment dacht Miller dat het misschien geen gek idee was om die sessies op te nemen voor het radioprogramma dat hij samen met Jim Lauderdale heeft. Zo begon een leuke traditie die onlangs resulteerde in een album waar het plezier van het musiceren misschien wel de voornaamste kwaliteit is. Want dat Miller en consorten het naar hun zin hebben gehad, staat als een kloeke vuurtoren boven water. Dat pret en kwaliteit niet per se haaks op elkaar staan, valt te horen op After The Fire Is Gone, ooit de hemel in gezongen door Loretta Lynn en Conway Twitty, en hier bij machte om me te doen verzoenen met de suikerzoete zang van Lee Ann Womack. Die bedenking maakte ik me ook bij het beluisteren van Just Someone I Used To Know, een traditioneel countrylied waarin de beloftevolle Nikky Lane een hoofdrol speelt.

Maar een écht warm hart krijg ik van de verrichtingen van een aantal oud- en niet zo oud gedienden. Zo is de bijna 80-jarige Kris Kristofferson indrukwekkend met zijn eigen Sunday Morning Coming Down (mooie accordeon van Joel Guzman!) dat 45 jaar geleden voor het eerst werd opgenomen door Ray Stevens en dat nog steeds niet verveelt. Ook groots is de interpretatie die Lucinda Williams geeft van Hickory Wind, voor mij onlosmakelijk verbonden aan de Byrds, dat allicht mag rekenen op de goedkeuring van wijlen Gram Parsons. Nog zo’n monumentale song die hier de revue passeert is Wild Horses (Jagger en Richards doen een oefening in songschrijven a la Parsons en slagen met vlag en wimpel), hier een heerlijk duet van Miller met Shawn Colvin. Blijven over Richard Thompson, die eigenlijk nooit tegenvalt en de prachtige afsluiter Angel From Montgomery in gloedvolle samenwerking met Brandi Carlile en de leden van Lone Bellow. Maar ook de nummers die hier niet vernoemd worden zijn stuk voor stuk geslaagd. De sessies op zee lijken de aanwezige zangers, zangeressen én musici behoorlijk te inspireren. Gauw eens kijken of er volgend jaar nog plaats is op die cruise… (New West Records)