David Olney – Holiday in Holland

David Olney - Holiday in HollandStrictly Country Records is het kindje van Pieter Groenveld. Voor de liefhebbers van het betere singer-songwriterwerk is David Olney een goede bekende. Een nieuwe Olney is voor velen een hoogtepunt in het muzikale jaar. Zijn productie is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 25 soloCD’s sinds zijn debuut op Rounder in 1981 (‘Contender’). De nieuwe Olney is voor zover ik kan nagaan de vierde live-CD van hem onder de bezielende opnameleiding van Pieter na ‘Live in Holland (1994), ‘Women across the river’ (2002) en ‘Illegal cargo’ (2004). En – voor het eerst in de Olney-historie – is er een live DVD bij! Er is niet bezuinigd op tijdsduur, zowel CD als DVD duren meer dan een uur!! Waar voor je bijna 25 euro, dus. De opnames werden gemaakt in december 2013 in ‘De oude veiling’ in Aalsmeer. David’s vaste begeleider sinds vele jaren is er uiterard bij: Sergio Webb op gitaren en ukulele. Als altijd brengt Olney ons met zijn licht onvaste, maar o, zo indringende stem een aanstekelijke mix van rock, blues, rockabilly en een paar onveranderlijk subtiele ballads. Opvallend aanwezig is de Buddy Holly cover ‘Learning the game’, verder ontbreken de prijsnummers van Olney niet: het onvergelijkbaar mooie ‘Jerusalem tomorrow’ (de charlatan in het oude Israel die zijn inkomsten verliest aan een onbekende vreemdeling – Jezus), het rockende duo ‘Upside down’ en ‘Wait here for the cops’ (waarin Sergio een prachtige sirene uit zijn gitaar laat klinken), het aangrijpende duo uit WW1 ‘Hanging on the old barbed wire/1917 en ‘Titanic’ (het verhaal vanuit het perspectief van de ijsberg). Zowel CD als DVD geven in eerste aanleg 14 dezelfde songs, het subtiele ‘If my eyes were blind’ en ‘No trace’ komen als bonustrack alleen op de CD voor, de DVD heeft nog ruimte voor een interview met David en vier akoestische bonustracks.

Als altijd zorgt Olney voor een heerlijk stuk luistergenot. De toegevoegde DVD is een geweldige meerwaarde en een aanwinst voor alle Olney-fans. Heel veel nummers op de CD zullen de fans op andere CD’s hebben, maar Olney zorgt toch steeds voor verrassingen. Een absolute must voor zowel de Olney-fans als de liefhebbers van uitstekende singer-songwriters. Olney is van de buitencategorie en dat laat hij hij eens te meer horen op deze CD/DVD dubbelaar.

  • Woensdag 18 mei, De Q-bus in Leiden
  • Donderdag 19 mei, Musemix @ Engels, Den Haag
  • Vrijdag 20 mei, Xinix Podium, Nieuwendijk
  • Zaterdag 21 mei, Theater de Wegwijzer, Nieuw- & St. Joosland
  • Zondag 22 mei, De Oude Veiling, Aalsmeer (middag concert, 15.00 uur)
  • Woensdag 25 mei, Wunderbar Weite Welt, Eppstein, Duitsland
  • Donderdag 26 mei, Live Stage Marnix, Ede
  • Vrijdag 27 mei, Huis concert, Vierden
  • Zaterdag 28 mei, De Schalm, Westwoud
  • Zondag 29 mei, Zocher Lounge, Bloemendaal (middag concert 16.00 uur)