Ben Arnold, Lost Keys

Ben Arnold, Lost KeysDe uit Philadelphia afkomstige singer-songwriter Ben Arnold is bepaald geen onbekende in het singer-songwriter circuit. Een jaar of vierentwintig geleden debuteerde hij al met Signal My Arrival. Twee jaar later kwam hij met het pop grillige album Spar. Weer twee jaar later lanceerde hij zijn eerste major release Almost Speechless bij Columbia Records. Zijn onlangs verschenen CD Lost Keys volgens mij precies op het juiste moment.

Arnold, die ook deel uit maakt van het gelegenheidsgezelschap US Rails, duikt op zijn achtste studioalbum namelijk opnieuw in vernieuwende soul en R&B sferen. Net als op zijn voorgangers Simplify (2011) en Circle ‘Round The Sun uit 2013 doet hij dit met veel passie en vooral met eigen visie op hoe moderne soul zou moeten klinken. Nee, Arnold is geen trendsetter maar wel weer een zeer begaafd liedjesschrijver, die ook nog eens verstand heeft van hoe je het stokoude genre van vernieuwende arrangementen kunt voorzien. Experimenteel wordt het gek genoeg nooit. Songs als Stupid Love en het wat oppervlakkige One Heart klinken daarvoor te alledaags. De muzikanten, die op deze plaat spelen, houden over de gehele linie van dit album de muzikale inspiraties van Arnold binnen de lijnen.

Arnold produceerde Lost Keys zelf. De geest van The Philly sound of Philadelphia, heerst in melodieuze lijnen. De tien liedjes op deze plaat laten niets tot de verbeelding over. Ben Arnold is en blijft een progressief en eigenzinnig muzikant en liedjesschrijver met een constante factor. (Blue Rose Records)