Eva de Roovere – Chanticleer

Eva de Roovere - ChanticleerDe Belgische (Vlaamse) singer-songwriter heeft na vier in de eigen taal gezongen albums de stap gezet naar het meer internationaal getinte Engels, al zou je dat aan de titel van de CD, ‘Chanticleer’ niet direct afzien. De CD werd opgenomen in ‘The carriage house’ in LA onder produceriële leiding van Peter Case. Van de elf songs op de CD schreef Eva er één alleen (de afsluiter ‘Just because’) en de overige tien zijn geschreven in samenwerking met Amerikaanse collega’s, naast Case (3) ook Cindy Lee Berryhill (3) en Bob Neuwirth (4). Eva’s muzikale opleiding behelste klarinet, viool, piano en zang, waarna ze actief was in de folkrockgroep ‘Kadril’, zowaar het Leids Cabaret Festival won met het duo Eeef & Co en zong bij de groep ‘Oblomow’. Vanaf 2006 gaat ze haar eigen weg en dat leverde dus tot dusver vier Nederlandstalige CDs op. Op haar Engelstalige nieuweling heeft de resulterende muziek duidelijk roots in de licht experimentele popmuziek, waarin uiteraard met name West Coast invloed valt te bespeuren. Maar jazz en blues zijn nooit ver weg. Eva heeft een prachtige, heldere en zuivere stem, naar de begeleiding is het voor mij raadwerk, mijn promo-exemplaar geeft – zoals bijna altijd – geen enkele informatie hierover. We horen met name de standaardinstrumenten als gitaar, bas, drums, keyboards (het orgeltje in het mooiste nummer van de CD, het jazzy ‘Guernica’!!!). Ook de ingetogen ballad ‘Lemon heart’ met een subtiele slide mag er wezen! Beide zijn samenwerkingen met Neuwirth!

Goed werk van Eva de Roovere, een mooi nieuw project. In het Engels is zij beslist even thuis als in haar Nederlandse werk. Geslaagd ambitieus project, aangename popmuziek!