Stacie Collins, Roll The Dice

Stacie Collins - Roll The DiceWie al eens een optreden van Stacie Collins heeft bijgewoond of gewoon wat heeft gegrasduind op het wereldwijde web, weet dat deze Texaanse energiebom haar met stevige rock doorspekte rhythm and blues graag laat knallen op volume tien. Collins laveert live tussen furie en breekbare nimf, al is het een nimf met een houten hamer in de hand. Die energie vastleggen op een studioalbum is geen sinecure, dat bewezen heel wat muzikanten en bands met naam en faam voor haar. Zelf slaagde ze er op haar vorige albums ook niet altijd in om die enorme vibe van de concertzaal naar de studio over te brengen, maar met Roll The Dice komt ze wel érg dicht in de buurt van die liveopwinding. Dat merk je al meteen als ze Lost And Found inzet, een opwindend uptempo nummer dat opent met Collins op een behoorlijk scheurende mondharmonica en de minstens even fors scheurende elektrische gitaren van Dan Baird (Georgia Satellites!) en Audley Freed (Black Crowes!). Daarmee is meteen de toon gezet: Stacie tapt geen verschaald bier, maar schotelt ons een ferm glas stevige whisky voor.

Producer, bassist en echtgenoot Al Collins kiest voor een quasi livegeluid waardoor het lijkt alsof de band in je achtertuin speelt. Drummer Brad Pemberton houdt het ritme lekker strak en zet daarmee puike rocksongs als King Of Rock, Keep Rollin’ en Jani (opgedragen Jani Lane, de leadzanger van glamrock band Warrant die bijna vijf jaar geleden op 47-jarige leeftijd overleed) extra kracht bij. Dat Stacie Collins er haar hand niet voor omdraait om te rond te neuzen in andere stijlen en daar uit te halen wat ze lekker vindt, laat ze deze keer horen in de pittige countryrocker It’s Over en het in Tex-Mex gedrenkte Heart On My Sleeve dat niet zou misstaan op de setlist van Los Lobos of Raul Malo van de helaas gesplitte Mavericks. Het album sluit af met het broeierige, dampende en zinnenprikkelende Blood Moon, een 24-karaats rocknummer dat tot het beste behoort dat Stacie Collins heeft gedaan sinds ze in 2001 debuteerde. Met Roll The Dice gooit ze wat mij betreft ‘a winning shot’. (Blue Rose Records)