Tom Gillam, Beautiful Dream

Tom Gillam, Beautiful DreamWat hebben singer-songwriters Scott Bricklin, Ben Arnold en Tom Gillam gemeen? Nou, allen maken deel uit van de gelegenheidsformatie US Rails èn… alle drie brachten in februari eigen solo platen uit. En of dat nog niet genoeg is deden ze dat ook nog eens op hetzelfde label, namelijk het Duitse Blue Rose Records. Qua muzikale richting lopen de gedachten nogal uiteen. Bricklin is een groot fan van Britpop bandjes uit de jaren zeventig. Arnold is de man die graag nieuwe invulling geeft aan het stokoude soul en blues genre. Gillam, oorspronkelijk afkomstig uit New Jersey is de Southern rocker van het stel. Hij verhuisde een aantal jaren geleden daarvoor zelfs naar Austin, Texas.

Beautiful Dream is Gillam’s zevende plaat en hij maakte deze met The Kozmic Messengers. Gilliam, zelf een begenadigt gitarist, laat wonder boven wonder de meeste slide gitaarpartijen over aan ene David Spencer. Dit uit San Antonio afkomstige gitarist doet dat overigens met mate maar precies op de momenten waar ik het verwachte. De ritmesectie bestaat uit bassist Dan McCann en drummer Kenn Furr. Opmerkelijk en ik vroeg mij af waar zijn de mannen van Tractor Pull gebleven? Gillam mag dan wel zuidelijker zijn gaan wonen maar Beautiful Dream haalt het niveau van bijvoorbeeld Shake My Hand uit 2005 bij lange na niet. Mogelijk toch een muzikale kentering? Ik hoor hier en daar wel wat lekker in het gehoor liggende countryrock bedwelmt met pure West Coast. Dus toch! Je moet opzoek naar wat rootsrock. Die vond ik dan uiteindelijk dan ook in het puik wuivende All About Me.

Ik spring dit keer niet van de stoel, moet ik eerlijk bekennen. Ik mis de Tom Gillam die de tent stevig deed dampen met luidruchtige goed onderbouwde Americana rock. Luister maar eens naar Play It Loud… Dig Deep (Live) uit 2009. Beautiful Dream is geen slecht album, maar als liefhebbers van gespierde Americana vind ik het allemaal iets of wat aan de magere kant. (Blue Rose Records)