R&B Night biedt vele soorten rootsmuziek

Op 30 april werd voor de 26e keer de R & B Night in De Oosterpoort, te Groningen gehouden. Ik heb dit keer minder van de ene zaal naar de andere zaal gerend en mij beperkt tot de muzikanten, die ik – na een flinke afweging – graag wilde zien.

peter mulveyDe avond opent met 3 acts. Ik kies voor Peter Mulvey. Deze Amerikaanse troubadour blijkt een geweldige gitarist te zijn. Dat maakt zijn liedjes extra kleurrijk. Na een paar songs krijgt hij nog hulp van een andere muzikant John Statz. Ik vind het een mooie set met fraaie luisterliedjes zoals de fantastische Knuckleball Suite.

bettye lavetteIn de grote zaal is het de beurt aan soul zangeres Bettye Lavette. Zij heeft een strakke begeleidingsband. Het geluid is perfect, maar de sfeer in de zaal is nogal dromerig. Het publiek reageert lauwtjes op de soul show. Die interactie is een wezenlijk onderdeel van soul. Zo kabbelt het concert naar het einde. Bettye is nog altijd goed bij stem. Leuk om Lucinda Williams’ Joy te horen in een funky versie van Lavette, maar de cover van Nights In White Satin mag zij de volgende keer thuis laten.

phil cookIn de kleine zaal ben ik benieuwd naar het concert van Phil Cook. Zijn album Southland Mission klinkt geweldig en dat wil ik wel eens live horen. Phil heeft een geweldige band meegenomen. Hij speelt een psychedelisch slaapliedje dat hij schreef voor zijn 5 jarige zoon. Hoogtepunt is de song geïnspireerd door de muziek van The Staple Singers. Deze muzikanten uit North Carolina hebben mijn hart gestolen met hun Little Feat-achtige muziek.

southside johnny Southside Johnny and The Asbury Jukes is voor mij een van de beste live-bands. Johnny heeft er zin in en met zijn grote band met 3 blazers zet hij een bruisende show neer. Helaas is de muziek veel te hard, maar met oordopjes is het net te doen. Hij opent met het onvermijdelijke Fever. Op verzoek zingt hij de prachtige ballade Paris. Southside Johnny speelt uiteraard ook enige tracks van zijn nieuwe album Soultime! Heel mooi klinkt de uitvoering van Tom Waits’ Gin Soaked Boy. Ach het is genieten met nummers als Talk To Me en It’s Been A Long Time.

birds of chicagoDe overgang naar de subtiele muziek van Birds Of Chicago is groot. JT Nero en Allison Russell zijn op volle sterkte door het meenemen van bassist Chris Merrill, gitarist Joel Schwartz en toetsenist Bart de Win. Het is wellicht het mooiste concert van de avond. De gospelachtige songs van het nieuwe album Real Midnight worden vol passie gespeeld. Daarnaast is er een indrukwekkende uitvoering van de song Cannonball. Jammer dat zoveel schoonheid maar een uurtje duurt.

julian sasMet de muziek van de Londense band CC Smugglers wordt ik weer flink door mekaar geschud. Dit is feestmuziek waar je een ‘big smile’ van krijgt. De jonge gasten spelen veel te hard in de entreehal, maar als je maar vergenoeg van het podium staat is het te doen. Ik probeer ook nog even een glimp op te vangen van bluesrocker Julian Sas, maar door die geluidsmuur in de grote zaal kom ik niet heen. Waarom moet alles toch zo keihard?

Het is al over 2 uur in de nacht. Ik vind het wel goed zo, al had ik wel The Dead Tongues nog op mijn lijstje staan. De organisatie van R & B night kan terugkijken op een geslaagde editie met veel soorten rootsmuziek. Ik hoop er volgend jaar weer bij te zijn.