Ballad Of Crows

Ballad Of CrowsDe debuut CD van de formatie ‘Ballad of crows’ brengt ons een wonderschoon akoestisch folk avontuur. Zoals ze op hun website stellen maken ze ‘Songs carved from the roots of traditional folk and Americana’. En dat is helemaal juist. Het trio bestaat uit twee Schotten die al twintig jaar samen muziek maken: Steve Crawford (vocals, gitaar) en Pete Coutts (backing vocals, mandoline) en een Duitse multi-instrumentalist, Salossi (eigenlijk Sascha Loss, fiddle, gitaar, sansula, guitalele, staande bas, backing vocals). In zeven van de tien songs is er extra steun van diverse makkers op fiddle, banjo, whistle, slide gitaar, cajun accordeon en cello. De opnames stammen uit de zomer van 2013, de fondsen kwamen – zoals zo vaak tegenwoordig – uit een kickstarter campagne, waarna ongeveer begin 2015 de CD uitkwam. De songs zijn vooral geschreven door ene Davy Cattanach, vaak samen met Steve Crawford, soms ook met Coutts. Twee covers zijn er bij, ‘Brother wind’ van Tim O’Brien en ‘American girl’ van Tom Petty. In de muziek horen we allerlei invloeden, van West Coast Music via bluegrass, Keltische muziek, folk, country tot Cajun. Steeds op intieme wijze getoonzet, prima gezongen. Een heel prettige, aangename CD. De teksten geven ruimte voor eigen interpretaties, altijd fun. Neem bijvoorbeeld het refrein van ‘Empty skies’: ‘Why tell me why they’re flying flags so high, selling empty skies won’t you see with your own eyes’, bedenk maar wat! Of ook het begin van ‘The Buddha song’ in een Keltische setting: ‘It’s been a long time since I saw the Buddha, now he’s only rock and stone. Have we so lost our nirvana, can’t we find our own way home’. Weg is het mooie gevoel van het alternatieve…

Gave CD dus, deze ‘Ballad of crows’. Ik had het nog niet over de prachtige samenzang, die is echt geweldig. Goed gelukte moderne folk met een jaren 70 randje.