Doug Adkins – Lonesome

Doug Adkins - LonesomeVoor de liefhebbers van recht-door-zee honkytonk country muziek (met een sound dat vaak veel weg heeft van dat van Waylon Jennings in de jaren 70 van de vorige eeuw) is er goed nieuws: Doug Adkins presenteert zijn achtste CD. Doug is afkomstig uit Montana in het noorden van de USA. Vanaf het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw neemt Doug zijn eigen songs (inmiddels meer dan 200) in eigen beheer op. Zijn grootste successen tot dusver stammen uit het midden van het vorige decennium, toen hij onder leiding van producer Mike Chapman (als gitarist heeft hij met alle countrygroten uit de USA gespeeld) o.m. de songs ‘Whiskey salesman’ – van de gelijknamige CD – en ‘Window shoppin’’ opnam, liedjes die voor hem een doorbraak zouden betekenen. In januari 2008 strijkt hij in Scheveningen (Den Haag, dus) neer, waar hij een tijd zal blijven wonen. In dat jaar ontmoet ik de man in de sauna van mijn lokale sportschool, waar we een lang gesprek hebben over countrymuziek. Ook op deze achtste CD met die typische countrytitel ‘Lonesome’ is Doug’s muziek weer een soort mengsel van ‘solid country sounds’ van Cash, Jennings en Haggard met countryrock invloeden van o.m. The Eagles. Veel ruimte dus voor de echte country-gitaar, de echte steelguitar en alles wat er verder bij komt kijken. Veel van Doug’s songs zijn volgens eigen zeggen ‘simple songs’. De teksten zijn persoonlijk en met opzet eenvoudig gehouden. Goudeerlijke countrymuziek. ‘Lonesome’ is min of meer een conceptCD, het beschrijft het verloop van een relatie tussen een man en een vrouw. Het begint met verliefd worden (‘Little thing called love’), dan beseft hij dat zij de ware is (‘Forever by your side’), in de volgende paar nummers is het geluk optimaal. Maar dan komt de kentering, als de relatie onder druk komt te staan door ‘cheating’ en ‘drinking’ (#8, ‘The nightmare song’). De relatie is voorbij, maar de beide lovers twijfelen toch nog of er een tweede kans moet komen. How country can you be!

Doug is een echte country-boy en zal met zijn eerlijke muziek en heerlijke country-begeleiding vele liefhebbers van dit genre boeien!