Josh Harty, Holding On

Josh Harty, Holding OnVoor liefhebbers van traditionele singer-songwriters zal Josh Hardy waarschijnlijk geen onbekende zijn, ook al timmert hij qua aantal releases heel bescheiden aan de weg. In ongeveer twaalf jaar tijd is Holding On pas zijn vierde soloalbum. Kennelijk neemt hij daarvoor te weinig tijd, omdat zijn agenda constant overloopt van de optredens in Amerika, waar hij vaak als opwarmer fungeert voor bijvoorbeeld Rod Picott, Dave Alvin, The Carolina Chocolate Drops en vele, vele anderen. Ook in Europa laat hij frequent zijn neus zien. In 2008 mocht ik een stukje wijden aan A Long List Of Lies, zijn tweede plaat, die een aantrekkelijke mix van bluesy folksongs in pickin’ gitaarstijl laat horen. Die stijl laat hij nu enigszins los, waardoor de meeste liedjes iets ontspannener, vloeiender overkomen en sommige een gemoedelijk country-poprandje bezitten door het etherische (Mark Knopfler-achtige), soms wat brave gitaarspel, dat slechts zo nu en dan vinnig rockt. Zijn stem, die de klankkleur heeft van Gordon Lightfoot, klinkt intiem en warm. Harty schreef de tien nummers on the road gedurende 2½ jaar en werden opgenomen met een volledige studioband in Madison, Wisconsin, zijn huidige woonplaats van de oorspronkelijk uit Fargo, North Dakota afkomstige muzikant. Holding On is een integer en gedegen gemaakt album. Niet meer, niet minder.

Over optredens gesproken ten slotte: Op 1 mei is-ie te horen en te zien in Café de Amer in Amen en op 4 mei in Westergas terras in Amsterdam (Independent)