Nikki Lane, All Or Nothin’

Nikki Lane, All Or Nothin'Het aanbod dat Dan Auerbach, veelgevraagd (ster)producer deed aan de in Nashville, Tennessee woonachtige country-artieste Niki Lane, om een handje te helpen bij haar tweede album All or Nothing greep ze maar wat graag aan. Natuurlijk, want in 2011 was het tamelijk stil gebleven rond haar debuut-cd Walk of Shame. En nu, nu zijn er all over ronkende recensies te lezen over All or Nothing. Inderdaad een heel geslaagd album, niet in de laatste plaats door de samenwerking met Auerbach die voortreffelijk werk verrichtte. Hij schreef mee aan vijf van de twaalf liedjes, bracht prachtig gevarieerde arrangementen aan en voorzag het fraai geproduceerde country-album van een lichtvoetig, dwars en ongelikt rock ‘n’ soulrandje. En Nikki dan? Nou die heeft zo te horen talent genoeg van zichzelf, maar een duwtje in de rug van zo iemand als Auerbach is nooit weg om een carrièresprongetje te maken.

Het mooie van haar is dat ze veelzijdige, beetje tegendraadse, getroebleerde liefdesliedjes schrijft die wortelen in traditionele country en die ze mengt met springerige pop, zoals in I Don’t Care (vroeg Elvis Costello-orgeltje) of aanlengt met het typische sixties meidengroep-geluid van Phil Spector in Good Man of You Can’t Talk To Me Like That. Of neem het galopperende ritme in Seein’Double dat een broeierige prairiesfeer ademt door de heerlijke donkerte van twangende gitaren. In Love’s on Fire zingen beiden prachtig samen, vocaal aangevoerd door Auerbach, wiens lichtbruine stem prachtig kleurt met het doordringende, meisjesachtige (tussen jonge Lucinda Williams en Wanda Jackson in) stemgeluid van Lane. Het titelnummer is doordesemd van soul en rock en is er prettige countryrock in Sleep With A Stranger en Man Up. Westkust-country, in de geest van Gram Parsons, treffen we aan in de magnifieke ballad Out of Mind. Het album eindigt met bitterzoete traditionele country in Wild One en het wederom in een Spector- sound gedompelde Want My Heart Back.

Uitstekende Nashville-country, die zowel door de purist als de moderne liefhebber van countrymuziek gewaardeerd zal worden. All or Nothing is ‘alles’ geworden en zou zomaar haar Walk of Fame kunnen betekenen (New West Records)

Binnenkort on tour:

  • May 03, 2016  Brussels (B) AB Huize 23 (duo)
  • May 15, 2016  Venlo (NL) Down by the River festival @ Grenswerk (duo)
  • May 16, 2016  Amsterdam (NL) Amstelkerk (duo)