The Kenneth Brian Band – Blackbird

The Kenneth Brian Band - BlackbirdTijdens de U.S.A. – tour van Lucinda Williams, die plaats had tussen 2012-2015, stond de opkomende Southern-rockformatie The Kenneth Brian Band in het voorprogramma. Tussen die optredens door werkte de band in hun woonplaats Decatur, Alabama aan het mini-album Blackbirds. Het is de opvolger van het debuutalbum Welcome To Alabama uit 2011, waarvan het intense, rafelige, donkere, soms massieve geluid me zeer beviel. Wat dat aangaat zet Kenneth Brian op Blackbirds er nog een tandje bij. De sound moest nog een tikkeltje aardser, ongelikter en vooral live klinken. Net zoals bij Lucinda.

Hoewel ik ze nooit live gezien heb, lijkt het me dat deze opgave niet al te moeilijk voor ze was, al valt er hier een daar een smetje te bespeuren. De overdreven, verfoeide toetsenblieps, zoals in het overigens mooie liedje Vultures en de hier en daar ontspoorde gitaaruitbarstingen, dissoneren met de overwegend strakke melodieën. Verder niets dan goeds te melden: vette, grommende (slide)gitaarriffs, lekkere breaks en hooks, grondige ritmesectie, spaarzame subtiliteiten door fiddle, orgel of mondharmonica en de voortdurend aanwezige melancholische ondertoon. Nog nadrukkelijker is deze mistroostige sfeer te vinden in een paar hartroerende ballads, niet in de laatste plaats door het krachtige, desolate stemgeluid van Brian. Diens zang klinkt robuust en kwetsbaar tegelijkertijd en dat is heel mooi. Het album telt 7 nummers, goed voor 38 minuten (mini-album?) en heeft, ten opzichte van zijn voorganger, meer blues- dan country invloeden, waardoor het bandgeluid nu dichter aanschurkt tegen het werk van The Allman Brothers, dan pak ‘m beet van Lynyrd Skynyrd of The Drive By Truckers, maar hoe dan ook een aantrekkelijke kruisbestuiving van die bands is.

Naar verluidt is het album alleen te streamen en prijs me aldus gelukkig met een card sleeve exemplaar. Ten slotte, de plaat is opgedragen aan toetsenist Ikey Owens (speelde onder meer met Jack White), die niet lang na de opnames van Blackbird overleed. (Independent)